Imprimare

Savu (ANMDM): Doar 30-40 de molecule noi, din cele 160, ar putea intra pe lista de compensate

Aproximativ 30-40 de molecule noi se vor afla pe lista de medicamente gratuite si compensate, lista ce va fi evaluata din nou incepand de saptamana viitoare si finalizata la toamna, conform lui Maruius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

„De saptamana viitoare sa inceapa evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Daca toate lucrurile merg bine, sper ca in toamna sa avem o noua lista de medicamente compensate si gratuite. (...) Toamna poate insemna septembrie sau poate insemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestatii, discutii. O sa incercam ca toti pasii sa fie transparenti. (...) Consider o lista noua ca este finalizata in momentul in care pacientul beneficiaza de acel medicament”, a declarat Marius Savu, la o dezbatere organizata de Ministerul Sanatatii.

Savu a mai spus ca multe dintre molecule nu sunt neaparat medicamente 'dramatic imbunatatite' fata de tratamentul pe care pacientii il au la dispozitie in momentul de fata iar in cazul lor, probabil intrarea va fi conditionata de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurari de sanatate.

„In momentul de fata, avem o prima estimare: intre 30 si 40 de molecule noi vor intra cu siguranta in lista si poate ca si altele, din 160, pentru ca multe dintre ele nu erau neaparat tratamente dramatic imbunatite fata de tratamentul pe care pacientii il au la dispozitie in momentul de fata, iar in cazul lor, probabil ca intrarea va fi conditionata de oferirea unui cost benefic pentru CNAS”, a spus presedintele ANMDM.

Noile molecule vor fi pentru afectiuni oncologice, hematologia, poliartrita reumatoida, diabetul, hepatita.

Criterii mai dure de includere a noilor molecule pe lista de medicamente

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, Criteriile de introducere a moleculelor pe lista de medicamente compensate si gratuite sunt mai aspre, iar evaluarea este mai restrictiva, intrucat autoritatile incearca o echilibrare a posibilitatilor economice cu nevoile sistemului de sanatate.

„Sunt criteriile mai aspre, aceasta este decizia autoritatilor, se incearca o echilibrare a posibilitatilor economice cu nevoile sistemului. (...) Fara indoiala, pentru pacienti inseamna o restrictionare a accesului la medicamente:”, a explicat Zaharescu.

Zaharescu a afirmat ca firmele de medicamente ar putea accepta acordurile cost-volum, cu conditia ca acestea sa nu afecteze pretul de catalog al medicamentelor si sa nu mai fie afectate de taxa clawback.

„Ca principiu, firmele sunt de acord, dar trebuie sa avem si cadrul legislativ pregatit pentru acestea. Este vorba de modificarea legislatiei privind taxa clawback. Este nevoie ca medicamentele care intra in acordurile cost-volum sa nu mai intre sau sa nu fie afectate si de taxa clawback si practic cadrul de parteneriat, cadrul legal (...) trebuie foarte bine definit. In acest moment intre producator si autoritati nu prea pot sa fie incheiate contracte de genul acesta. (...) Prin aceste acorduri cost-volum sa nu fie afectate preturile de catalog ale medicamentelor pentru ca pretul medicamentelor este reglementat in toate tarile europene, iar Romania este de referinta pentru alte tari', a spus reprezentantul ARPIM.

Costul medicamentelor in Romania este la nivelul minimului din tarile europene, iar daca preturile s-ar duce sub acest prag ar fi afectat si pretul medicamentelor pe alte piete, unde companiile farmaceutice au interese mai mari.

Parteneriat intre CNAS si firmele de medicamente

Vasile, Ciurchea, presedintele CNAS, a sustinut ideea ca, printr-un parteneriat, firmele sa suporte o parte din costurile unor medicamente.

„Atunci cand am spus ca mi-as dori un parteneriat cu firmele, m-am gandit la a discuta lucrurile in functie de posibilitatile fiecaruia: ale CNAS sau ale firmelor. CNAS nu are atatia bani incat sa dea absolut tot ce se doreste, cand se doreste si sa nu puna niciun fel de intrebare. Si atunci ma gandesc, tinand cont si de eficienta medicamentului, ca este mult mai normal si corect sa existe un parteneriat. Medicamentul este bun, salveaza vieti, amelioreaza, este in regula. Este mai putin bun, hai sa vedem cum micsoram procentul pe care il da Casa. Scopul este de a da (n.r. tratament compensat) la cat mai multa lume si atunci cand are nevoie. Firma sa suporte o parte din costuri”, a spus presedintele CNAS.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/savu-anmdm-30-40-molecule-noi--160--putea-intra-lista-compensate_6456/

lauff lautf laurf