Imprimare

Dragos Damian (APMGR): Taxa clawback a ajuns la 35% din pretul unui medicament

Taxa clawback reprezinta 35% din pretul unui medicament, conform presedintelui Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Dragos Damian. In conditiile in care taxa se calculeaza respectandu-se acelasi coeficient de aplicare pentru toate medicamentele, producatorii au fost nevoiti sa scoata de pe piata 1332 de medicamente, dinc are mai mult de jumatate costau mai putin de 50 de lei.

"Aceasta taxa clawback a ajuns sa reprezinte 35% din pretul unui medicament. (...) Exista acelasi coeficient de aplicare la toate medicamentele, chiar daca medicamentele ieftine, generice, prin efectul legii trebuie sa fie obligatoriu cu 65% mai ieftine", a explicat Damian intr-o conferinta de presa.

Totodata, 45% dintre medicamentele generice scoase de pe piata erau fabricate in Romania, disparand in perioada 2011-2014 din cauza taxei clawback, care "blocheaza", astfel, accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti si creste cheltuielile in sistemul sanitar.
Potrivit APMGR, prin disparitia medicamentelor ieftine si utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacientii trebuie sa plateasca mai mult pentru acelasi tratament.

"Pacientii trebuie sa isi cumpere medicamente mai scumpe si banii publici sunt cheltuiti mai mult, pentru ca decontarea medicamentelor mai scumpe inseamna mai multi bani. Avem alternative de medicamente mai ieftine, care, din cauza taxei clawback, au iesit din piata si au ramas alternative mult mai scumpe pentru care atat statul, cat si pacientii platesc mai multi bani pentru ele", a mai spus presedintele APMGR.

Conform aceleiasi surse, modalitatea de calcul a taxei nu se bazeaza pe consumul real sau pe cel necesar, care e de circa 1,8 miliarde de lei pe trimestru, ci pe un buget care e echivalentul consumului din 2009, ajungandu-se la 1,5 miliarde de lei. Astfel se creeaza un deficit ce trebuie acoperit din taxa clawback.

Aceasta valoare a taxei crescut constant, "fara niciun fel de explicatie", iar plata se face inainte de incasare cu sase luni, a mai spus Damian.

De asemenea, APMGR sustine ca taxa clawback va continua sa creasca in conditiile actualizarii listei de medicamente compensate cu noi molecule: numai includerea celor 17 medicamente orfane, implementata deja de Ministerul Sanatatii, va determina o crestere cu inca 10% a taxei clawback, dupa ce in trimestrul patru din 2013 aceasta a inregistrat o crestere de 20% fata de trimestrul anterior, ca urmare a renuntarii la listele de asteptare pentru programele nationale.

Damian a reamintit ca solutia unui clawback diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului 'p' din formula, a fost deja agreata de Ministerul Sanatatii, CNAS si acceptata de Ministerul de Finante si de organismele financiare internationale ca fiind neutra din punctul de vedere bugetar, insa aplicarea ei intarzie in mod nejustificat.

In opinia reprezentantului APMGR, un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt in majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice, folosite de cele mai vulnerabile categorii sociale in tratarea unor afectiuni precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibile.

Potrivit lui Damian au disparut de pe piata in ultimii trei ani 30 de branduri de simvastatina, 24 de tramadol, 13 de metroprolol, 12 de acid acetilsalicilic, 12 de enalapril, 12 de ketoprofen.

Apel catre Guvern

APMGR a cerut Guvernului Romaniei sa corecteze mecanismul de aplicare al taxei, prin introducerea calculului diferentiat al taxei pentru medicamentele generice. Daca nu se vor lua masuri in acest sens, producatorii vor trebui sa ajunga la disponibilizari.

"Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania solicita Guvernului sa corecteze neintarziat mecanismul de aplicare a taxei clawback prin introducerea unui calcul diferentiat pentru medicamentele generice, in acord cu recomandarile organismelor financiare internationale. Din cauza taxei clawback, Romania risca sa rateze numai in acest an investitii de peste 50 de milioane de euro in dezvoltarea facilitatilor de productie locale. Se pune problema disponibilizarilor", a spus Damian.

CNAS sustine aplicarea diferentiata a taxei clawback

“Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt preocupate sa asigure accesul pacientilor la tratamente cu cheltuieli cat mai mici in sistemul de asigurari sociale de sanatate si cu o contributie personala a asiguratului cat mai redusa”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

"In anul 2013, un grup de senatori a initiat un proiect de act normativ care prevede plata diferentiata a taxei clawback. Pentru a identifica solutiile agreate de toate partile implicate privind modul de determinare a taxei clawback diferentiata, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania si Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente", se arata intr-un comunicat al institutiei.

De comun acord, au fost aduse amendamente proiectului initial. Proiectul de modificare a OUG 77/2011 se afla in prezent la Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, urmand sa intre in dezbaterea plenului Parlamentului.

CNAS avut intalniri cu reprezentantii APMGR. Acum doua zile a avut loc ultima intalnire intre reprezentantii celor doua institutii, in care au fost luate in discutie amendamentele propuse de APMGR pe marginea proiectului de lege de aprobare a OUG77/2011, precum si demersurile care urmeaza sa fie facute de cele doua institutii in perioada urmatoare.

In toate discutiile purtate cu producatorii de medicamente, reprezentantii CNAS si-au exprimat sustinerea implementarii unei taxe clawback diferentiate, se mai arata in comunicat.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/dragos-damian-apmgr-taxa-clawback-ajuns-35-pretul-medicament_6460/

lauff lautf laurf