Imprimare

Colegiul Farmacistilor colaboreaza cu Ministerul Sanatatii privind reforma in sistem

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) au participat la o intalnire de lucru cu ministrul  Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in care s-au stabilit termenii de colaborare pe temen lung dintre cele doua parti in vederea realizarii reformei in sanatate si in special pentru asigurarea unor servicii farmaceutice de calitate in interesul pacientilor.

Rezultatul discutiilor a fost unul extrem de practic care a atins punctele sensiblile avansate de catre reprezentantii farmacistilor din Romania si din care s-a desprins parteneriatul dintre Ministerul Sanatatii si CFR in procesul de elaborarea a actelor normative.

Printre cele mai importante puncte aduse in atentia Ministrului Sanatatii de catre CFR se numara:

  • Introducerea de reglementari privind publicitatea farmaciei si a serviciilor farmaceutice. CFR a recomandat modificarea legii farmaciei prin introducerea unui nou capitol care sa creeze cadrul unei competitii corecte si loiale intre farmacii, recomanda, de asemenea, completarea legislatiei in sensul stabilirii clare si precise a responsabilitatii fiecarei institutii de autoritate si supraveghere a publicitatii in domeniul farmaceutic, precum si stabilirea unei colaborari permanente intre institutiile de resort si asociatiile profesionale.

  • Mentinerea permanenta a criteriului demografic la infiintarea farmaciilor. Masura a limitarii infiintarii de farmacii a fost reglementata cu caracter provizoriu, tranzitoriu si ca pe masura ce se acopera nevoia de servicii farmaceutice unele dintre criterii au fost eliminate, cum a fost cazul criteriului teritorial, iar altele au fost atenuate in mod treptat astfel incat sa se atinga dezideratele propuse.

    Este mai mult decat evident faptul ca piata farmaceutica autohtona de la acest moment impune pastrarea in legislatia actuala a criteriului demografic la infiintarea farmaciilor.

    "In acest sens, Colegiul Farmacistilor din Romania sustine instituirea cu titlu permanent in legislatie a criteriului demografic la infiintarea farmaciilor, pana la momentul in care se va atinge un echilibru economico-financiar. Acest lucru ar duce la crearea unui climat predictibil in domeniul farmaceutic, ar asigura accesul echitabil al pacientilor la servicii farmaceutice si ar preveni distorsiuni masive pe piata muncii", se arata intr-un comunicat al Colegiului.

  • Consultarea CFR la elaborarea listei medicamentelor de care beneficiaza asiguratii. Procesul de elaborare a listei de medicamente de care beneficiaza asiguratii a fost conceput astfel incat sa includa si consultarea specialistilor in domeniul farmaceutic, mai precis a CFR.

    "Cum subiectul listei de medicamente compensate este unul destul de dificil, atat din perspectiva economica cat mai ales tehnica, consideram opiniile farmacistilor pe acest subiect extrem de importante cu rolul de a minimiza efectele negative in randul sectorului farmaceutic", se mai arata in comunicat.

  • Farmaciile in benzinarii. CFR a informat conducerea Ministerului Sanatatii despre stirea aparuta in presa privind infiintarea de farmacii intr-o serie de benzinarii. In urma intalnirilor, Ministerul Sanatatii nu are cunostinta despre aceasta situatie, insa a asigurat ca in viitor nu se vor introduce nici un fel de exceptii la infiintarea farmaciilor in Romania.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/colegiul-farmacistilor-colaboreaza-ministerul-sanatatii-privind-reforma-sistem_6459/

lauff lautf laurf