Imprimare

Medicamentul contra dependentei de alcool obtine recomandarea Institutului NICE din Marea Britanie

Un medicament indicat pentru reducerea consumului de alcool la pacientii adulti cu dependenta de alcool, care mentin un nivel ridicat al consumului de alcool (nalmefen) a obtinut recomandarea Institutului National pentru Sanatate si Excelenta Clinica din Marea Britanie (NICE). Medicamentul este disponibil si pentru pacientii din Romania, din septembrie 2013.

NICE recomanda prescrierea medicamenutlui in corelatie cu sustinere psihosociala pentru reducerea consumului de alcool si doar pentru pacientii care nu necesita detoxifiere imediata. Aceasta recomandare initiala din partea NICE va fi urmata de publicarea recomandarii finale in luna noiembrie 2014.

Compania producatoare anunta ca noul medicament este parte a unui concept nou de tratament axat pe reducerea consumului de alcool si complianta la tratament. "Pentru multi pacienti cu dependenta de alcool, oprirea in totalitate si abstinenta de la consumul de alcool nu reprezinta un obiectiv terapeutic acceptabil sau realizabil. Acesta este primul medicament special dezvoltat pentru reducerea consumului de alcool la pacientii cu dependenta de alcool", transmite producatorul.

Medicamentul este un modulator al sistemului opioid, care actioneaza la nivelul sistemului motivational al creierului - care este dereglat la pacientii cu dependenta de alcool - si este conceput pentru a reduce efectele de intarire a consumului provocate de alcool.

Pastila a fost creata de compania Lundbeck si este comercializat sub denumirea Selincro. Medicamentul este disponibil si pentru pacientii din Romania din luna septembrie 2013.

Despre nalmefen

Nalmefen este indicat pentru reducerea consumului de alcool la pacientii adulti cu dependenta de alcool, care au un risc crescut al consumului de alcool (> 60 g / zi pentru barbati, > 40 g / zi pentru femei), fara simptome fizice de sevraj si care nu necesita detoxifiere imediata. Ar trebui sa fie prescris ca parte a unui program psihosocial structurat, axat pe complianta la tratament si reducerea consumului de alcool. Tratamentul trebuie initiat doar la pacientii care continua sa aiba un risc crescut de consum de alcool la doua saptamani dupa evaluarea initiala. Acesta trebuie sa fie administrat la nevoie: in fiecare zi in care pacientul percepe un risc de consum crescut de alcool, prin administrarea unui comprimat, de preferinta cu 1-2 ore inainte de momentul anticipat de consum.

Dependenta de alcool in Romania si in Europa

Dependenta de alcool este atat subdiagnosticata cat si insuficient tratata, arata compania producatoare.

In Romania, studiul realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii si finalizat in luna octombrie 2013, arata costuri semnificative suportate de sistemul de servicii de sanatate datorita patologiei asociate consumului daunator de alcool. In 2012, s-au identificat aproape 70.000 de cazuri externate asociate consumului de alcool, pentru care CNAS a rambursat aproximativ 25 de milioane de EUR. Studiul a relevat, de asemenea, importanta si nevoia de politici publice si interventii specifice, incluzand tratamentul, care sa abordeze aceasta patologie.

In Europa, impactul consumului de alcool este cel mai mare din lume, mai mult de 14 milioane de oameni fiind dependenti de alcool. Un procent de 12% din totalul deceselor din grupa de varsta 15-64 ani sunt atribuite alcoolului. Mai mult de 90% dintre pacientii europeni cu dependenta de alcool sunt in prezent netratati.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicamentul-contra-dependentei-alcool-obtine-recomandarea-institutului-nice-marea-britanie_6461/

lauff lautf laurf