Imprimare

Ministerul Sanatatii a aprobat criteriile de includere a medicamentelor pe lista de compensate

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a aprobat miercuri, 23 iulie, ordinul prin care sunt reglementate criteriile si metodologa de evaluare a medicamentelor ce se vor afla pe noua lista de compensate.

Ordinul include documentata care trebuie depusa de solicitanti, instrumentele metodologice utilizate in procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicatiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor in/din lista.

Aceasta lista va cuprinde denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, dar si a cailor de atac, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Documentul va fi transmis in cursul zilei la Monitorul Oficial, spre publicare.

“Aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas in continuarea procesului de actualizare a listei de de compensate si gratuite. Acesta noua metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere in lista, dar si de excludere, conform standardelor si cerintelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ dupa o luna de dezbatere publica, consultari repetate cu reprezentantii producatorilor de medicamente, dar si in acord cu cerintele Comisiei Europeane, in concordanta cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franta”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca, acesta noua metodologie de evaluare va permite o noua abordare in sistem, si anume actualizarea periodica a listei de compensate si gratuite, in beneficiul pacientilor.

Ministerul Sanatatii a actualizat anul acesta, in luna mai, lista de medicamente gratuite si compensate, dupa o perioada de peste 6 ani, prin includerea a 17 molecule noi, orfane.

In prezent, aproximativ 500 de pacienti care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative beneficiaza de tratament cu aceste produse. Din cele 17 molecule noi, un numar de 9 molecule sunt destinate tratamentului afectiunilor oncologice.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ministerul-sanatatii-aprobat-criteriile-includere-medicamentelor-lista-compensate_6468/

lauff lautf laurf