Imprimare

Savu (ANMDM): Evaluarea moleculelor de pe lista de compensate incepe marti

Evaluarea moleculelor noi si a celor existente va incepe marti, 29 iulie, si pana la sfarsitul lunii august ar putea fi prezentata o lista potentiala privind noile medicamente compensate, a declarat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu.

Presedintele ANMDM a precizat ca in prezent criteriile de evaluare a moleculelor au fost publicate si tarifele sunt functionale, coform Mediafax.

"De maine (marti, n.r.), putem incepe evaluarea moleculelor noi, dar si a celor existente. Pe cele existente le evaluam, ca poate nu isi mai justifica existenta. Tehnic, cred ca in luna august vom avea deja primele raspunsuri, pe care o sa vi le prezentam. Speram sa se intample cat mai repede" , a spus Marius Savu, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organizata de Mediafax, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Savu a precizat ca terapia actuala a hepatitei a declansat o discutie care nu a mai fost pana in prezent.
"Vorbim de nevoi clare ale oamenilor care sufera de o afectiune severa, de tratamente care nu existau si, pe de alta parte, de un cost extraordinar, care nu a existat in ultimii 20-30 de ani, lucru recunoscut si de Uniunea Europeana. E prima oara cand s-a facut un grup de lucru, astfel incat industria farmaceutica sa se uite mai atent la profiturile pe care le face. Nu e nimeni care nu si-ar dori ca oamenii sa aiba acces la cel mai bun tratament. Sper ca rezultatele acestor discutii sa se vada, astfel incat sa existe fonduri pentru cercetare, dar si posibilitatea ca un sistem social de asigurare sa isi permita sa plateasca", a explicat Marius Savu.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului a adaugat ca noile terapii costa 70.000-80.000 de euro per pacient. "Paradigma s-a schimbat. Daca acum 10-15 ani, costurile lunare erau 500-1.000 de euro, acum depasesc 10.000 de euro si ar fi bine ca si mass-media sa discearna intre ce este eficient si util. Dorinta tututor este ca ceea ce e mai bun sa fie disponibil, dar la un pret rezonabil. (...) Exista fonduri de peste noua miliarde de euro date de Uniunea Europeana industriei farmaceutice pentru cercetare. Este normal sa vrea profit, dar cred ca trebuie sa existe o limitare si in profit", a mai spus Marius Savu.

El a adaugat ca in luna august se va face o evaluare a tuturor moleculelor existente, pentru a se vedea daca se justifica sa ramana in compensare, dar si a moleculelor noi, pentru a se vedea daca se justifica sa intre in compensare.

"Vom avea dezbateri si vrem ca la sfarsitul lunii august sa prezentam o lista potentiala, pentru ca toti partenerii interesati sa poata sa ne spuna daca si unde am gresit. Cand toata lumea ajunge la consens, lucrurile se vor formaliza. Se iau in calcul si elemente de cost-eficienta. Se spune ca o molecula noua nu poate sa aiba un impact bugetar negativ. Eu cred ca se poate. In Germania, un medicament care costa 80.000 de euro, in Egipt, dupa negociere, a ajuns sa coste sub 10.000 de euro", a mai spus Savu.
La conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, marcata in toata lumea in 28 iulie, au fost abordate teme precum strategia privind preventia si diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacientilor cu hepatita la tehnici terapeutice si tratamente de ultima generatie, dar si programul de transplant hepatic in Romania.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/savu-anmdm-evaluarea-moleculelor-lista-compensate-incepe-marti_6472/

lauff lautf laurf