Tratament controversat de 400 de lire sterline pe zi impotriva hepatitei C, aprobat in Marea Britanie
Agentia de supraveghere a costului medicamentelor din Marea Britanie si-a dat acordul provizoriu pentru un tratament contra hepatitei C in valoare de 400 lire sterline pe zi, care a starnit controverse de ambele parti ale Atlanticului in privinta pretului medicamentelor, conform Agerpres.
Proiectul pentru aprobarea medicamentului Sovaldi, produs in SUA, a aparut in toiul dezbaterilor in jurul unui preparat care promite sa revolutioneze tratamentul contra unui virus ucigas, dar la un pret mare pentru guverne si societatile de asigurari.
Institutul National de Sanatate si Excelenta Terapeutica (NICE) a declarat ca Sovaldi este un medicament "eficient din punct de vedere clinic si al costurilor", deschizand astfel calea catre adoptarea lui pe scara larga in cadrul Serviciului National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie.
Institutul si-a fundamentat decizia pe o propunere de pret de 34.983 lire sterline pentru o cura de 12 saptamani, cu o reducere de 30% fata de pretul de 84.000 dolari practicat in SUA.
NICE, cu putere de decizie in privinta medicamentelor care prezinta cel mai bun raport cost/beneficiu pentru Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie, a cerut in luna iunie probe suplimentare din partea companiei Gilead in sprijinul pretentiilor sale in cazul Sovaldi, anuntand ca a fost convins de argumentele prezentate.
"Proiectul de recomandare din partea NICE ne duce cu un pas mai aproape de telul de a face din eliminare hepatitei C o posibilitate realista", a declarat Charles Gore, directorul general al fundatiei de caritate Hepatitis C Trust.
El considera ca hotararea companiei producatoare a medicamentului Sovaldi in Marea Britanie scoate in evidenta forta de negociere a NICE in raport cu companiile farmaceutice care cauta sa patrunda pe piata Serviciului National de Sanatate din Regatul Unit, cel mai mare sistem national platitor de asigurari de sanatate din lume.
Aceasta contrasteaza cu piata nereglementata din SUA, unde pretul de 1.000 dolari pe zi pentru Sovaldi a starnit o reactie adversa din partea politicienilor, asiguratorilor si activistilor sociali, noteaza Financial Times.
Gilead sustine ca medicamentul Sovaldi, cunoscut si sub numele de Sofosbuvir, va produce economii pe termen lung pentru sistemele de sanatate, reducand costurile spitalizarii si, in unele cazuri, ale transplanturilor hepatice.
Medicamentul, care are o rata de vindecare de peste 90%, este primul dintre cele cateva produse noi care promite tratarea hepatitei C cu mai multa eficacitate, mai rapid si cu mai putine efecte secundare decat medicamentele folosite pana acum.