Imprimare

Medicul infectat cu Ebola s-a vindecat si nu prezinta risc pentru populatie

Medicul Kent Brantly (foto) si misionara Nancy Writebol, originari din SUA si care au contactat virusul Ebola in timp ce lucrau in Africa de Vest, s-au vindecat si au fost externati din spital, neprezentand un risc pentru populatie, conform usatoday.com. Specialistii spun ca nu se stie exact daca tratamentul experimental sau daca ingrijirile foarte bune primite au ajutat la vindecarea celor doi.

Brantly, doctor in grupul umanitar Samaritan’s Purse, a fost externat din Spitalul Universitar Emory, din Atlanta, joi (n.r. 21 august), iar misionara Nancy Writebol, marti (n.r. 19 august).

“Dumnezeu mi-a salvat viata”, a spus dr. Brantly, care a participat la o conferinta de presa joi, fiind primit cu aplauze de catre cei prezenti. Acesta a multumit cadrelor medicale care l-au ingrijit si oamenilor care s-au rugat pentru ca el sa se faca bine. “Va rog sa nu incetati sa va rugati pentru oamenii din Africa de Vest”, a mai spus doctorul vindecat de Ebola.

Pacientii vindecati nu prezinta risc de infectare

Dr. Bruce Riber, seful sectiei de boli infectioase a spitalului, a spus ca in aceasta unitate sanitara li s-au facut teste de sange si de urina celor doi pacienti inainte de a fi externati. Amandoi sunt imuni la tulpina Ebola cu care au fost infectati, insa mai exista alte patru tipuri de tulpini cunoscute ale aceleiasi boli.

De cei doi pacienti s-au ingrijit 21 de asistente si cinci doctori.

“Dupa riguroase tratamente si teste, echipa care s-a ocupat de cei doi pacienti a hotarat ca acestia s-au vindecat de virusul Ebola si ca se pot incoarce la familiile lor fara ingrijoarea ca i-ar putea infecta pe ceilalti”, a spus dr. Riber.

Dr. Brantly a spus ca familia sa a ajuns in Liberia, in noiembrie 2013 si ca a depistat primul caz de Ebola in iunie 2014. „Am luat toate masurile de precautie pentru a ne proteja de aceasta boala”, a spus Brantly. Pe 23 iulie, cateva zile dupa ce si-a trimis familia acasa, in siguranta, Brantly a inceput sa se simta rau, iar la putin timp, a aflat ca a fost infectat cu virusul Ebola.

Tratamentul experimental primit de cei doi americani nu garanteaza vindecarea

Pacientii vindecati de visurul Ebola, Brantly si Writebol, au primit tratament experimental, numit ZMapp, care include mai multi anticorpi impotriva Ebola. Chiar daca ZMapp a fost testat cu succes pe animale, nu fusese testat si pe oameni. Nu se stie cu siguranta daca vindecarea s-a produs datorita tratamentului cu ZMapp sau datorita ingrijirii medicale de la Spitalul Emory, unul dintre cele mai bune spitale din lume.

„Daca intrebarea este „ZMapp a facut asta?”, atunci raspunsul este ca nu stim. Oamenii care nu sunt ingrijiti in conditii medicale mai putin sofisticate din Africa de Vest au o rata de recuperare de 50%”, a declarat Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Disease.

Fara testele clinice, care sa cuprinda un grup de comparatie care nu a primit medicamentul, doctorii nu pot trage concluzia ca tratamentul este eficient. Aproape jumatate din pacientii care sufera de febra Ebola si traiesc in focarul de infectie supravietuiesc fara medicamentul experimental. Un preot spaniol caruia i s-a dat tratamentul cu ZMapp a murit, a mai spus Fauci.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in acest moment, au murit 1350 de oameni de virusul Ebola.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicul-infectat-ebola-s-a-vindecat-prezinta-risc-populatie_6483/

lauff lautf laurf