Imprimare

Japonia este gata sa ofere un tratament impotriva Ebola

Japonia a anuntat ca este gata sa ofere un tratament experimental dezvoltat de o companie locala impotriva virusului Ebola, responsabil de o epidemie fara precedent in patru tari din Africa de Vest, conform Agerpres.

"Tara noastra este dispusa sa livreze medicamente in cooperare cu producatorul local daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) solicita acest lucru", a declarat secretarul general al guvernului, Yoshihide Suga.

Actualmente nu exista nici un vaccin sau antiviral omologat impotriva virusului Ebola, care figureaza printre cele mai contagioase si mortale maladii umane, decesul survenind in cateva zile. Fata de gravitatea epidemiei actuale, cea mai ampla de cand virusul a fost descoperit in urma cu patruzeci de ani, comunitatea medicala internationala a aprobat la jumatatea lunii august utilizarea de tratamente neomologate.

Astfel, ZMapp, un cocktail de trei anticorpi monoclonali disponibili in cantitati foarte mici a ajutat la tratarea a doi medici, insa un preot spaniol care a primit acest tratament a murit cateva zile mai tarziu.

Medicamentul japonez se numeste favipiravir (sau T-705) si este comercializat sub numele de Avigan, de compania Toyama Chemical, filiala a Fujifilm Holdings.

Comparativ cu ZMapp, noul tratament are avantajul de a fi fost omologat in martie, in Japonia, ca antiviral impotriva gripei si se afla in curs de testare clinica in SUA. De asemenea, administrarea sa sub forma de comprimate poate facilita tratamentul in zone cu facilitati medicale limitate.

"Inainte chiar ca OMS sa ia o decizie, suntem gata sa raspundem cererilor individuale in anumite conditii, in cazul in care este vorba de un caz de urgenta", a spus Suga.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corpului, precum sangele, persoanele infectate prezentand simptomele maladiei. Epidemia actuala, cea mai importanta si severa de la descoperirea in 1976 a virusului, a ucis deja cel putin 1427 de persoane, dintre care 624 numai in Liberia, potrivit celui mai recent raport al OMS. Alte tari afectate sunt Sierra Leone, Guineea si marginal Nigeria.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/japonia-gata-ofere-tratament-impotriva-ebola_6487/

lauff lautf laurf