Imprimare

Care sunt tratamentele experimentale actuale impotriva Ebola

Mai multe medicamente antivirale si vaccinuri aflate in stadiu experimental sunt luate in calcul in incercarea de a raspunde la epidemia de Ebola care afecteaza Africa de Vest, scrie Agerpres.

Aceste produse nu sunt insa disponibile in cantitatea necesara si niciunul nu este omologat pentru a trata Ebola. Potrivit epidemiologului Olivier Brady de la Universitatea Oxford, cel putin 30.000 de persoane au nevoie de tratament sau de vaccin.

Dintre tratamente, Zmapp este un cocktail de trei anticorpi monoclonali, dezvoltat de compania Mapp Bio, derivat din tutun si care a fost realizat cu ajutorul ingineriei genetice. Desi nu a fost testat pe oameni, a fost administrat unui numar de sapte persoane care au contractat Ebola. Stocurile sunt epuizate, potrivit companiei. Sunt necesare mai multe luni pentru “obtinerea unei cantitati modeste”, afirma dr. Anthony Fauci, director al Institutului american pentru alergii si maladii infectioase (NIAID/NIH).

Avigan este un antiviral omologat pentru gripa si este in faza de testare clinica in SUA. Are rolul de a inhiba reproducerea virusului in celule si a fost testat cu succes pe rozatoare infectate. Grupul nipon care l-a produs, Toyama Chemical, a dat asigurari ca dispune de rezerve suficiente pentru mai bine de 20.000 de persoane.

TKM-Ebola, produs de societatea canadiana Tekmira, a facut obiectul unui contract in valoare de 140 de milioane de dolari din partea Departamentului american al Apararii, pentru dezvoltarea sa.

GBV006, al companiei Globavir Biosciences, este un cocktail de molecule deja aprobate individual de autoritatea sanitara americana (FDA). A fost testat pe soareci. Cu toate acestea, societatea a explicat ca “este posibil sa se faca cercetarile direct pe pacienti”. Totodata, a dat asigurari ca ar putea produce rapid acest tratament in cantitate mare — o suta de doze in cateva saptamani.

AVI-7537, produs de Sarepta Therapeutics, a fost dezvoltat in baza unui contract cu Pentagonul, din 2010, insa a fost oprit in 2012 din ratiuni bugetare. Testele efectuate pe maimute care prezentau simptome de Ebola s-au dovedit eficiente. Laboratorul poate sa furnizeze produsul sau “la cerere” si are in prezent stocuri pentru tratarea unui numar de douazeci de pacienti.

Pe de alta parte, printre vaccinurile care ar putea fi luate in calcul este cel produs de firma britanica GSK, al carui test de inocuitate este prevazut in luna septembrie, “in primul rand in SUA si cu siguranta intr-un stat african”, a declarat Jean-Marie Okwo-Bele, director al departamentului pentru vaccinuri si imunizare din cadrul OMS.

Canada a anuntat ca doneaza Organizatiei Mondiale a Sanatatii 1.000 de doze din vaccinul VSV-EBOV, stocate in prezent la Winnipeg.

De altfel, Institutul american pentru alergii si maladii infectioase sprijina, printre altele, societatea biofarmaceutica Crucell, care dezvolta un vaccin impotriva virusurilor Ebola/Marburg si care a fost deja testat pe oameni. Un nou test clinic ce va fi realizat pe voluntari este prevazut pentru sfarsitul anului 2015 sau debutul anului 2016, potrivit NIAID.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/sunt-tratamentele-experimentale-actuale-impotriva-ebola_6491/

lauff lautf laurf