Studii pivot cu rezultate pozitive in cazul unui tratament impotriva hipercolesterolemiei
Alirocumab, un tratament investigational pentru hipercolesterolemie, asociat la doza maxim tolerata de tratament hipocolesterolemiant, a demonstrat o reducere de 62% a nivelului de LDL colesterol comparativ cu placebo la 24 de saptamani, in studiul Odyssey Long Term.
Alirocumab este un anticorp monoclonal investigational care tinteste PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin 9). Rezultatele celor patru studii aflate in desfasurare, care si-au atins obiectivul primar de eficacitate, au fost prezentate de catre Sanofi si Regeneron Pharmaceuticals in cadrul unei sesiuni, la Congresul Societatii Europene de Cardiologie (ESC) 2014, ce se tine in Barcelona, Spania.
"In toate aceste patru studii, alirocumab a demonstrat reduceri semnificative si sustinute ale nivelului de LDL colesterol pe o perioada de un an, adaugat la terapia standard cu statine, la diferite tipuri de pacienti”, a declarat Jennifer Robinson, profesor la Universitatea din Iowa.
Studiul Odyssey Long Term evalueaza siguranta alirocumab
Studiul in desfasurare ODYSSEY LONG TERM, care a inclus un numar de 2.341 de pacienti, este un studiu dublu orb, care evalueaza siguranta si eficacitatea pe termen lung a alirocumab 150 de miligrame (mg) administrat o data la doua saptamani versus placebo, la pacientii cu hipercolesterolemie cu risc cardiovascular (CV) ridicat sau foarte ridicat, inclusiv pacienti cu o forma ereditara de hipercolesterolemie, cunoscuta ca hipercolesterolemie familiala heterozigota (HeFH).
Ambele grupuri de studiu sunt tratate cu statine la doza maxima tolerata, iar unii pacienti primesc de asemenea si alte terapii de reducere a lipidelor. A fost efectuata o analiza intermediara, prestabilita, dupa un an de tratament, iar aproximativ 25% dintre pacienti au ajuns la 18 luni de tratament.
In cadrul studiului, s-a observat ca dupa 24 de saptamani, s-a obtinut o reducere de 61% fata de nivelul initial al LDL colesterol la grupul tratat cu alirocumab, comparativ cu o crestere de 1% la grupul placebo (reducere de 62% la grupul alirocumab fata de placebo), p<0.0001.
La 52 de saptamani, a existat o reducere de 57% fata de nivelul initial al LDL colesterol la grupul alirocumab fata de o crestere de 4% la grupul placebo (reducere de 61% la grupul alirocumab fata de placebo), p<0.0001.
81% dintre pacientii tratati cu alirocumab au atins obiectivul LDL-C pre-specificat (fie 70 miligrame/decilitru [mg/dL], fie 100 mg/dL in functie de riscul cardiovascular initial al pacientilor), comparativ cu 9% pentru placebo (p<0.0001).
Evenimentele adverse cele mai comune (la mai mult de sau egal cu 5% dintre pacienti) au fost rinofaringita (13% alirocumab; 13% placebo), infectii ale cailor respiratorii superioare (7% alirocumab; 8% placebo) si reactii la locul injectiei (6% alirocumab; 4% placebo).
Trei alte studii (Odyssey Combo II, FH I si FH II) au fost prezentate in cadrul ESC
In aceste trei studii, pacientii tratati cu alirocumab primesc o doza initiala de alirocumab 75 mg o data la doua saptamani, cu cresterea dozei la 150 mg daca este necesar, pentru a atinge nivelurile LDL-C pre-specificate. Dozele de alirocumab de 75 mg si 150 mg au fost auto-administrate sub forma unei injectii unice de 1 mililitru (mL).
"Ca medici, adesea initiem tratamentul la o doza mai mica, pe care o crestem doar daca este necesar. In aceste studii, majoritatea pacientilor care au inceput tratamentul cu o doza de alirocumab de 75 mg au reusit sa atinga tintele de LDL-C ramanand pe doza initiala”, a declarat Christopher Cannon, profesor la Universitatea Harvard.
Studiul Odyssey Comb II
ODYSSEY COMBO II este un studiu dublu orb, care a inclus 720 de pacienti, dezvoltat pentru a evalua siguranta si eficacitatea alirocumab comparativ cu ezetimib la pacientii cu hipercolesterolemie cu risc cardiovascular inalt si cu o reducere inadecvata a nivelului de LDL colesterol initial, desi erau tratati cu statine, la doza stabila si maxima tolerata.
La 24 de saptamani, s-a obtinut o reducere de 51% fata de nivelul initial LDL colesterol la grupul tratat cu alirocumab, comparativ cu o reducere de 21% la grupul ezetimibe (reducere de 30% la grupul alirocumab comparativ cu ezetimibe), p<0.0001. La 52 de saptamani, a existat o reducere de 50% fata de nivelul initial al LDL colesterol la grupul tratat cu alirocumab, comparativ cu o reducere de 18% pentru ezetimibe (reducere de 32% la grupul alirocumab comparativ cu ezetimibe), p<0.0001.
77% dintre pacientii din grupul alirocumab au atins un nivel de LDL-C de 70 mg/dL la 24 de saptamani. Aproximativ 80% din pacientii din grupul alirocumab au ramas pe doza initiala de 75 mg alirocumab.
Evenimentele adverse cele mai comune (la mai mult de sau egal cu 5% dintre pacienti) au fost infectii ale cailor respiratorii superioare (6,5% alirocumab; 6% ezetimibe), supradoza accidentala (6% alirocumab; 7% ezetimibe), ameteala (5% alirocumab; 5% ezetimibe) si dureri musculare (4% alirocumab; 5% ezetimibe).
Studiile Odyssey FH I si FH II
Studiile ODYSSEY FH I si FH II au inrolat in total 738 de pacienti cu HeFH si au comparat alirocumab cu placebo. Toti pacientii sunt pe terapie zilnica cu statine la doza maxima tolerata, iar majoritatea pacientilor primesc si ezetimibe. In pofida tratamentului doze mari de medicamente hipolipemiante, pacientii din aceste studii aveau niveluri medii de LDL-C la baza de 145 mg/dL (FH I) si 134 mg/dL (FH II).
La 24 de saptamani, s-a obtinut o reducere de 49% fata de nivelul initial a LDL colesterol in grupurile alirocumab, atat in FH I, cat si in FH II, comparativ cu o crestere de 9% in grupul placebo in FH I si de 3% in FH II, (reducere de 58 si respectiv 51% fata de placebo), p<0.0001.
La 52 de saptamani, in FH I, a existat o reducere de 47% fata de nivelul initial, iar in FH II, o reducere de 50% fata de valoarea initiala LDL-C in grupurile alirocumab, comparativ cu o crestere de 9 si 8% in grupurile placebo (reducere de 56 si 58% comparativ cu placebo), p<0.0001.
72% din pacientii tratati cu alirocumab in FH1 si 81% din pacientii tratati cu alirocumab in FHII si-au atins tintele pre-specifice pentru nivelul de LDL-C (fie 70 mg/dL fie 100 mg/dL) la 24 de saptamani, comparativ cu 2 si respectiv 11% in grupurile placebo (p<0.0001).
Aproximativ 50% dintre pacientii din grupurile alirocumab au ramas pe doza de 75 mg.
Potrivit datelor colectate din ambele studii, evenimentele adverse cele mai comune (la mai mult de sau egal cu 5% dintre pacienti) au fost reactiile la locul injectiei (11,5% alirocumab; 9% placebo), rinofaringita (10% alirocumab; 11% placebo), gripa (9% alirocumab; 6% placebo) si cefalee (5,5% alirocumab; 7 % placebo).
Programul de studii clinice Odyssey este in continuare in desfasurare. Alirocumab este in prezent in dezvoltare clinica, iar siguranta si eficacitatea sa nu au fost evaluate de nicio autoritate de reglementare.
Despre Sanofi
Sanofi, lider mondial integrat in domeniul sanatatii, descopera, dezvolta si distribuie solutii terapeutice centrate pe nevoile pacientilor. Sanofi detine atuuri importante in domeniul sanatatii si se bazeaza pe 7 platforme de crestere: solutii pentru diabet, vaccinuri de uz uman, produse inovatoare, produse fara prescriptie medicala, piete emergente, sanatatea animalelor si noul Genzyme. Sanofi este cotata la bursele de valori din Paris (EURONEXT: SAN) si New York (NYSE: SNY).
Despre Regeneron Pharmaceuticals, Inc.
Regeneron este o companie biofarmaceutica de top bazata pe descoperirile stiintifice, cu sediul in Tarrytown, New York, care descopera, inventeaza, dezvolta, produce si comercializeaza medicamente biologice pentru tratarea unor boli grave. Regeneron comercializeaza medicamente pentru afectiuni oculare, cancer colorectal si o boala inflamatoare rara, si are o serie de produse-candidat in curs de dezvoltare in alte arii terapeutice in care in prezent exista o nevoie foarte mare neacoperita: hipercolesterolemie, poliartrita reumatoida astm si dermatita atopica. Pentru informatii suplimentare despre companie, va rugam vizitati www.regeneron.com.