Imprimare

Farm. Clara Popescu: Publicitatea la medicamente a depasit limita bunului simt

Reprezentantii Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) au discutat cu cei ai Ministerului Sanatatii (MS) pe tema reglementarii publicitatii la medicamente, insa propunerea nu a trecut de autoritati, chiar daca acest tip de publicitate "a depasit o limita a bunului simt", a spus farm. Clara Popescu, vicepresedintele CFR.

"Publicitatea comerciala a depasit o limita a bunului simt prin ofertele care se fac de catre unele farmacii pacientilor, cu produse care nu mai au nicio legatura cu OTC-urile sau cu suplimentele nutritionale. In aceste conditii, am dorit o reglementare a acestei publicitati, de fapt o reglementare a publicitatii la serviciile farmaceutice, considerand ca atunci cand faci publicitate la farmacie, ar trebui sa faci o publicitate profesionala, si nu o publicitate comerciala. Am dori ca publicitatea sa nu se mai refere la pretul medicamentului, ci la felul in care farmacistul din farmacia respectiva se comporta cu pacientul, la felul in care farmacistul comunica si sfatuieste pacientul", a explicat vicepresedintele CFR pentru PaginaFarmacistilor.ro.

Conform aceleiasi surse, inc adrul activitatii unui farmacist, partea sanitara ar trebui sa primeze, si nu partea comerciala.

"Din nefericire, in ultimii ani, primeaza partea economica a acestei profesii si din acest motiv, publicitatea la serviciile farmaceutice a deventi agresiva (...) si nu se mai tine cont de nici de deontologia profesionala, nici de etica, singurul scop fiind acela de a vinde cu orice pret medicamente.", a mai spus farm. Clara Popescu.

"Oamenii chiar se plang ca atunci cand se duc in unele farmacii, in afara de medicamentele prescrise de medici sau de medicamentele de care au nevoie, li se recomanda o serie de alte produse complementare, ei plecand de fapt acasa din farmacie cu mult mai multe produse decat si-au dorit initial", a mai spus vicepresedintele CFR.

Aceasta propunere a Colegiului a fost repsinsa de catre Ministerul Sanatatii, insa vor mai avea loc discutii pe acest subiect impreuna cu toti actorii de pe piata farma.

Despre CFR

Colegiul Farmacistilor din Romania este o asociatie profesionala care se ocupa de supravegherea profesiei de farmacist, dar si de problemele economice ale farmacistilor. De asemenea, CFR se ocupa de dialogul cu autoritatile, avand doar rol consultativ. Colegiul trimite propunerile din tara cu argumente solide catre MS, iar aprobarile nu depind de acesta.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farm--clara-popescu-publicitatea-medicamente-depasit-limita-bunului-simt_6504/

lauff lautf laurf