Imprimare

Criteriul demografic pentru infiintarea de noi farmacii in mediul urban va fi prelungit

In urma discutiilor intre reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) si reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), s-a decis ca propunerea de prelungire a criteriului demografic pentru infiintarea de noi farmacii in mediul urban sa urmeze calea legislativa spre implemnetare, a declarat farm. Clara Popescu, vicepresedintele CFR, pentru PaginaFarmacistilor.ro.

La sfarsitul anului, urmeaza ca acest criteriu sa cada, asta ar insemna ca tot sectorul farmaceutic sa fie deschis la infiintarea de noi farmacii. Dupa cum se stie si dupa cum ni se si reproseaza de catre oameni din sistem si din afara sistemului, sunt deja extrem de multe farmacii in unele zone sunt chiar una langa alta. In conditiile in care ar cadea acest criteriu demografic iar piata s-ar deschide pentru infiintarea de noi farmacii, ar fi o debandada totala in sectorul farmaceutic deoarece farmaciile o duc foarte prost, si nu vorbesc numai de farmaciile care sunt inca ale farmacistilor, ci chiar si de farmaciile de lant, am vazut o serie de situatii economice si lucrurile nu stau deloc pe roze. Si in al doilea rand, daca s-ar infiinta, nu ar putea sa supravietuiasca foarte multa vreme, ca sa nu mai spun de faptul ca ar trebui sa ii determine pe cei care functioneaza inca sa nu isi mai duca activitatea farmaceutica la bun sfarsit”, a explciat farm. Clara Popescu.

Totodata, CFR a dorit implementarea unui astfel de criteriu si pentru mediul rural, insa aceasta propunere a fost respinsa de autoritati.

„Am propus MS sa se introduca un criteriu demografic si in mediul rural, deoarece sunt farmacii care functioneaza de zeci de ani, sunt inca farmacii ale farmacistilor, care functioneaza de ani de zile si peste care au inceput sa vina o serie de persoane care isi deschid farmacii fara ca aceste persoane sa aiba calitatea de farmacist. (...) Prin introducerea unui criteriu demografic in mediul rural, noi am dorit ca acolo unde exista o farmacie la un numar de locuitori si care functioneaza de multa vreme, aceasta sa poata ramane, sa functioneze si sa isi desfasoare activitatea economica in bune conditii, iar farmaciile care ar trebui sa se infiinteze, sa se deschida acolo unde nu exista farmacii. Deci faptul ca s-a propus introducerea acestui criteriu demografic, ar insemna ca s-ar putea infiinta farmacii si in localitatile in care ele nu exista in momentul de fata”, a mai explicat farm. Clara Popescu.

In urma acestei intalniri, intre reprezentantii CFR si MS, s-a mai decis respingerea a doua puncte ce vizau infiintarea farmaciilor online si reglementarea publicitatii la medicamente.

Propunerea de prelungire a criteriului demografic la infiintarea farmaciilor noi din mediul urban va face parte dintr-un proiect de lege, votat de Parlament.

Despre CFR

Colegiul Farmacistilor din Romania este o asociatie profesionala care se ocupa de supravegherea profesiei de farmacist, dar si de problemele economice ale farmacistilor. De asemenea, CFR se ocupa de dialogul cu autoritatile, avand doar rol consultativ. Colegiul trimite propunerile venite din teritoriu, cu argumente solide catre autoritati, iar aprobarile sunt facute de acestea din urma.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/criteriul-demografic-infiintarea-farmacii-mediul-urban-prelungit_6503/

lauff lautf laurf