Propunerea de infiintare a farmaciilor online a picat
In urma discutiilor intre reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) si reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), s-a decis ca propunerea de infiintare a farmaciilor online sa nu se mai implementeze deocamdata, a declarat farm. Clara Popescu, vicepresedintele CFR, pentru PaginaFarmacistilor.ro.
CFR a solicitat MS infiintarea unui grup de lucru, cu reprezentanti din partea Colegiului si din partea Ministerului, pentru modificarea legislatiei farmaceutice, acolo unde nu mai corespunde cu realitatea.
„In acest sens, s-a infiintat in luna iulie acest grup de lucru. Am avut deja doua intalniri la Ministerul Sanatatii, noi ducandu-ne cu propuneri pe care le-am primit de la colegii nostri din tara. (...) Propunerile pe care noi le-am facut in cadrul acestui grup de lucru vizau mai multe aspecte: in primul rand, prelungirea criteriului demografic la infiintarea farmaciilor, deoarece la sfarsitul acetui an acest criteriu ar urma sa cada si atunci s-ar deschide piata pentru infiintarea de noi farmacii; au mai fost propuneri privind publicitatea medicamentelor (...) si vanzarea online a medicamentelor, vanzare care se produce pe o serie de site-uri care au mai mult sau mai putin legatura cu farmacistii”, a spus farm. Clara Popescu.
Initial, aceste propuneri au fost acceptate de catre reprezentantii autoritatilor si a fost creata o Ordonanta simpla de Guvern, pe perioada vacantei parlamentare. Pentru ca parlamentarii au revenit la lucru, ordonanta se va transofrma in proiect de lege, ce trebuie aprobat sau respins.
Punctul ce viza infiintarea farmaciilor online nu va mai aparea in proiectul mentionat, singura propunere care va merge mai departe fiind cea legata de criteriul demografic la infiintarea de noi farmacii in mediul urban.
„Vanzarea online s-a inteles gresit de catre colegii nostri (n.r. reprezentantii MS). Am dorit ca prin aceste propuneri, aceasta vanzare online sa fie aprobata. In momentul de fata, prin legea Sanatatii, este inerzisa (n.r. vanzarea de medicamente online). Desi este interzisa, exista foarte multe site-uri care ofera medicamente bolnavilor, medicamente din tara sau din strainatate, site-uri asupra carora nu avem niciun control si nu stim cine livreaza aceste medicamente pacientilor, in ce conditii sunt ele pastrate”, a adaugat vicepresedintele CFR.
Aceasta reglementare privind farmaciile onlone ar fi ajutat pentru clarificarea modului in care ar trebui eliberate medicamentele.
„Am dorit ca aceasta reglementare sa se faca intr-un mod clar cine ar avea voie sa elibereze medicamente online, sa fie foarte bine inregistrat si cunoscut si sa aiba personal de specialitate, sa dovedeasca faptul ca aceste medicamente sunt pastrate in conditii corespunzatoare sau sa se interzica definitiv vanzarea medicamentelor online”, a mai explicat farm. Clara Popescu, pentru PaginaFarmacistilor.ro.
In viitor, vor mai fi discutate aceste probleme pe tema farmaciilor online, cu toti reprezentantii de pe piata farma.
"In urma discutiilor avute cu toti actorii de pe piata farmaceutica, s-a decis ca acest proiect de lege care ar urma sa intre in dezbaterea parlamentara in viitor, sa cuprinda o singura prevedere, respectiv aceea de a se prelungi criteriul demografic la infiintarea farmaciilor din mediul urban pentru cel putin doi ani, celelalte propuneri ale noastre urmand sa fie dezbatute cu toti actorii din sistemul farmaceutic pentru ca sunt probleme mai delicate si trebuie reglementate intr-un mod serios", a mai spus vicepresedintele CFR.
Despre CFR
Colegiul Farmacistilor din Romania este o asociatie profesionala care se ocupa de supravegherea profesiei de farmacist, dar si de problemele economice ale farmacistilor. De asemenea, CFR se ocupa de dialogul cu autoritatile, avand doar rol consultativ. Colegiul trimite propunerile venite din teritoriu, cu argumente solide catre autoritati, iar aprobarile sunt facute de acestea din urma.
Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/propunerea-infiintare-farmaciilor-online-picat_6502/