Imprimare

Primul test clinic al unui vaccin impotriva Ebola nu a provocat reactii adverse pana in prezent

Primul test clinic al unui vaccin impotriva virusului Ebola, care a inceput in Statele Unite in prima parte a lui septembrie cu putini voluntari, nu a provocat pana in prezent reactii adverse, a anuntat un oficial sanitar american, scrie Mediafax.

Acest vaccin, dezvoltat de catre laboratorul britanic GlaxoSmithKline de mai multi ani, impreuna cu Institutele Nationale americane pentru Sanatate (NIH), si care a dat rezultate foarte bune pe maimute, face obiectul unui studiu clinic asupra a zece persoane, de la 2 septembrie.

"Pana in prezent nu exista niciun semn" care sa indice reactii grave, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID) in Comisia pentru Alocatii Bugetare a Senatului. Alti zece voluntari vor primi vaccinul in zilele urmatoare, a adaugat el. In total, zece persoane cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani si sanatoase participa la acest test clinic efectuat la sediul NIH, in apropiere de capitala americana Washington. Rezultatele complete ale acestui test urmeaza sa fie disponibile la sfarsitul anului.

In paralel, o echipa de cercetatori de la Oxford, in Marea Britanie, va efectua un test clinic al aceluiasi vaccin pe 60 de voluntari sanatosi.

Cercetatorii vor fi astfel in masura sa stabileasca daca acest vaccin, care nu contine material genetic al virusului Ebola, poate declansa o reactie a sistemului imunitar cu scopul de a produce suficienti anticorpi, permitand protejarea fata de acest agent patogen a carui rata a mortalitatii depaseste 50%.

Daca, dupa testele in curs sau viitoare, "vaccinul pare sigur, el ar putea sa fie disponibil inca din noiembrie in vederea unei utilizari prioritare asupra profesionistilor in domeniul sanatatii", a anuntat recent Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la finalul unei reuniuni, la Geneva, a aproape 200 de experti.

De la inceputul anului, epidemia s-a soldat cu 2.461 de morti din 4.985 de cazuri, mai ales in tari din Africa de Vest, potrivit ultimului bilant OMS.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/primul-test-clinic-vaccin-impotriva-ebola-provocat-reactii-adverse-pana-prezent_6507/

lauff lautf laurf