VIDEO Marius Savu: Pana la sfarsitul lui octombrie, vom avea o noua lista de compensate
Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, a spus ca reactualizarea listei de medicamente compensate va fi finalizata pana la sfarsitul lunii octombrie.
"Este momentul intrarii in normalitate. Suntem singura tara care are o lista neactualizata de medicamente din 2008. In octombrie sper ca lista actualizata de medicamente compensate sa devina functionala", a declarat Savu in cadrul transmisiunii live de la ZF Pharma Summit '14.
Pana la 1 octombrie, se doreste verificarea de catre ANM a tuturor moleculelor propuse pentru a intra in noua lista. De asemenea, presedintele ANM a subliniat faptul ca vrea sa se vorbeasca o evaluare contuna a listei de compensate.
“In momentul de fata, noi (n.r. ANM) ne-am propus ca pana poimaine (n.r. 1 octombrie) ca toate dosarele sa aiba un raspuns, in asa fel incat in urmatoarea perioada sa putem avea o noua lista de compensate. Nu as vrea sa mai vorbim despre o noua lista de compensate, as vrea sa vorbim de o evaluare continua a listei de compensate. Am avut in iulie o prima incadrare, avem in momentul de fata, in transparenta decizionala, un nou grup de medicamente.
Romania nu are o linie de productie pentru medicamentele originale
Presedintele ANM a mai spus ca nu exista o linie de productie romaneasca pentru medicamentele originale, producatorii de la noi concentrandu-se doar pe medicamentele generice.
“Din pacate noi suntem departe de partea de medicamente originale, noi ne focalizam pe zona de medicamente generice. Vad ca apar din ce in ce mai multe linii de fabricatie in zona China, Coreea si mergem si noi sa inspectam. Insa Romania nu a mai inspectat de foarte mult timp o fabrica de medicamente, ultima a fost Polipharma”, a explicat presedintele ANM.
In cadrul aceluiasi eveniment, directorul general al Antibiotice Iasi, Ioan Nani, a explicat ca Romania nu a avut niciodata o strategie pentru dezvoltarea industriei farma, aceasta existand doar datorita unor eforturi sustinute ale unor actionari.
„Statul roman nu a avut nici inainte de ’90 o strategie pentru dezvoltarea industriei farmaceutice. Nu as vrea sa gresesc, dar eu cred ca si acum, vom gasi ceva despre industria chimica si petrochimica, acolo unde suntem asimilati si noi, industria farmaceutica. Pot sa va spun cu usurinta ca Romania nu a fost specializata in industria de medicamente, Romania a fost specializata in industria constructoare de masini, in agricultura. Eforturile sustinute ale unor comunitati de oameni, in cazul nostru, sau ai unor achtionari, au determinat existenta unei productii de medicamente in Romania. Nu exista o strategie, imi pare rau sa o spun. Cel putin, pana acum nu a existat. Sa speram ca in perpectiva va exista”, a adaugat Ioan Nani, in cadrul SF Pharma Summit ‘14.