VIDEO Marius Savu (ANMDM): Anumite medicamente vor fi compensate cu 20%
Autoritatile vor introduce pe noua lista de medicamente moleculele care nu mai indeplineau criteriile internationale, acestea fiind pastrate cu o compensare de 20%, a spus Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
"In urma dezbaterilor publice, am ajuns la concluzia ca totusi anumite medicamente pe care noi le-am transmis comisiilor de specialitate ca am vrea sa le excludem (n.r. din noua lista de compensate) isi mai gasesc un rol, daca nu extrem de important, dar isi mai gasesc un rol in terapeutica romaneasca si, in concluzie, am gandit o varianta de a avea un nou palier de compensare de 20% pentru aceste medicamente care nu salveaza vieti, dar imbunatatesc tratamentele. Sunt anumite tonice vasculare, anumite medicamente care sunt folosite in afectiuni venoase la care rezultatele nu sunt extraordinare, dar care, totusi, isi gasesc un beneficiu terapeutic", a afirmat Marius Savu.
El a precizat ca acest tip de medicamente vor fi compensate in proportie de 20%.
"Aceasta va fi o compensare de 20% si vor aparea, pentru prima data in Romania, acordurile cost-volum, care vor schimba un pic modul de prescriere a medicamentelor si modul de a urmari felul in care pacientii sunt tratati pentru ca acordurile cost-volum vor permite nu numai introducerea pacientului pe o anumita terapie si urmarirea evolutiei sale in asa fel incat sa fi siguri ca medicamentul a fost dat celui care chiar are nevoie. Incep sa apara medicamente care costa 10.000, 15.000, 20.000 de euro si atunci este normal ca aceste medicamente sa se duca la pacientii care au nevoie de ele si sa nu fie irosite", a mai spus presedintele ANMDM.
Din noiembrie, ar putea fi introdus si acordul cost –volum
De asemenea, Marius Savu a precizat ca autoritatile ar putea incheia acorduri cost-volum inca din luna noiembrie a acestui an cu producătorii de medicamente. Aceasta intelegere impune producatorilor de medicamente sa suporte o parte din pretul medicamentului compensat, dar cu conditia ca pentru aceste medicamente sa nu se plateasca taxa clawback.
In acest moment, au fost evaluate toate moleculele care au fost depuse in vederea introducerii pe lista de medicamente compensate si gratuite.
"Am evaluat, in momentul de fata, toate moleculele, toate dosarele depuse, sunt in curs de trimitere rezultatele catre companii. Avem doua categorii de molecule: molecule care au intrat neconditionat pe lista de medicamente si au fost publicate deja in transparenta decizionala. La acestea am primit contestatii, pe care le finalizam in aceasta saptamana, in asa fel incat sa avem o lista finala de introducere a medicamentelor neconditionate care va fi publicata printr-o hotarare de guvern. Pe celelalte, le-am transmis catre detinatorii de autorizatie de punere pe piata, fie ca intra conditionat de acordul cost-volum, fie ca nu se califica deloc, urmand ca aceasta a doua lista, de HG, sa fie publicata imediat ce avem documentatia din partea autoritatii referitoare la legislatia cost-volum. In momentul in care legislatia referitoare la acordul cost-volum va fi finalizata, si aceasta este de ordinul zilelor, in acel moment si a doua HG va putea sa fie publicata in asa fel incat pacientii sa poata avea acces si la aceste medicamente", a mai spus presedintele ANMDM.
Vor fi introduse 15 medicamente neconditionate pe lista de medicamente compensate si gratuite, nemaifiind nevoide e o evaluare din partea comisiilor de specialitate.
"Vor fi undeva 15 medicamente neconditionate care vor intra pe lista de compensate fara restrictie. Tripla terapie va intra undeva dupa analizele care vor fi facute in cadrul acordurilor cost-volum. Costurile aici sunt mari si va trebui sa fie foarte bine urmariti acei pacienti. Si tratamentele pentru cancer vor intra pe baza acordurilor cost-volum. Daca tratamentul va fi eficient pentru pacient, acesta il va primi in continuare... (...) Incercam in momentul de fata ca, prin delistarile pe care le facem, sa cream un anumit spatiu bugetar", a sustinut Savu.
Producatorii de medicamente se arata dezamagiti de medicamentele ramase pe lista de compensate
Pe de alta parte, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, considera ca situatia privind lista medicamentelor compensate si gratuite este una "dezamagitoare" intrucat, dupa o prima etapa de evaluare a medicamentelor, au fost avizate favorabil "doar 10 dosare din 160, cate au fost depuse".
"Situatia este dezamagitoare atat pentru pacienti, cat si pentru producatorii de medicamente. Dupa o prima etapa de evaluare a medicamentelor, a dosarelor care au fost depuse, doar 10 dosare sa fie avizate favorabil din 160 consideram ca este mult prea putin. Faptul ca este necesara o reanalizare a metodologiei dupa care au fost evaluate este imbucurator, dar sunt o serie intreaga de elemente care trebuie sa fie luate in considerare pentru ca sa putem sa avem o analizare justa si corecta a dosarelor care sunt depuse", a spus Zaharescu.
El si-a manifestat speranta ca legislatia referitoare la acordurile cost-volum sa fie finalizata intr-un interval de timp "acceptabil" astfel incat pacientii sa poata avea la dispozitie "macar la inceputul anului viitor" medicamentele de care au nevoie. Acesta a mai spus ca incheierea unor acorduri cost-volum nu este un proces care sa poata sa fie derulat in doua sau trei zile, fiind necesare aprobari la nivelul companiilor.