Imprimare

Noutate editoriala: Farmacoterapia afectiunilor stomatologice

Editura Tipografia centrala 2014
ISBN 978-9975-53-363-8
624 pagini

Lucrarea “Farmacoterapia afectiunilor stomatologice“, realizata de un colectiv de cadre didactice de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr .T. Popa “ Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu“, Chisinau, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Victor Ghicavii si Prof. Univ. Dr. Mihai Nechifor, este o lucrare ampla care prezinta farmacoterapia afectiunilor din medicina dentara plecand de la datele actuale referitoare la farmacologia fundamentala si clinica a medicamentelor utilizate in stomatologie.

Cartea trateaza farmacoterapia actuala din medicina dentara pe baze stiintifice, cu evidentierea caracteristicilor farmacodinamice, farmacocinetice si farmacoterapeutice ale fiecarui medicament utilizat. Lucrarea incepe cu un capitol de Farmacologie clinica.Se acorda atentie explicarii clare a conceptului de medicament P pentru fiecare medic si sublinierii rolului acestui concept in practica medicala

Parametrii farmacocinetici esentiali in practica clinica si corelatiile farmacocinetica/farmacodinamie (PK/PD) cu importanta lor in medicina in general si in medicina dentara in special sunt aratati alaturi de factorii normali si patologici care pot modifica farmacocinetica Volumul cuprinde cuprinde si notiuni de farmacogenetica clinica.O lista de teste genetice care se aplica practic si care au importanta in terapia cu medicamente este de asemenea redata in prima parte a cartii. Unele dintre aceste teste sunt foarte utile in practica de zi cu zi.Astfel determinarea mutatiilor la factorul V Leiden este foarte importanta pentru evitarea administrarii de contraceptive orale steroidale ( femeile respective au un risc ridicat de tromboza venoasa profunda). Un alt capitol este consacrat pricipalelor grupe de medicamente utilizate in medicina dentara.

Fiecare medicament este prezentat cu caracteristicile sale farmacodinamice si farmacocinetice, dar si cu efectele adverse si indicatiile terapeutice, Este precizata posologia si doza terapeutica iar pentru fiecare medicament sunt indicate si un numar de denumiri comerciale.

Cartea cuprinde notiuni fundamentale de farmacovigilenta si de farmacoepidemiologie. Sunt evidentiate clar elementele legate de potenta si de eficacitatea unui medicament si este subliniata diferenta dintre aceste doua notiuni.

Apoi este prezentata farmacoterapia afectiunilor intalnite in medicina dentara incepind cu farmacoterapia afectiunilor dintilor si parodontiului, afectiunilor mucoasei orale, bolilor di patologia chirurgicala maxilo-oro-faciala, etc. Nu este omisa farmacoterapia urgentelor din medicina dentara si nici prezentarea efectelor adverse ale medicamentelor la nivelul cavitatii orale. Lucrarea este bine sistematizata si trateaza farmacoterapia afectiunilor din medicina dentara pe baze stiintifice fiind un instrument util medicului in practica zilnica si oferind o baza teoretica actuala tuturor celor ce abordeaza domeniul.

Ideea fundamentala in care este realizata cartea este aceea ca orice tip de farmacoterapie trebuie sa aiba in vedere raportul beneficiu /risc si trebuie sa caute sa maximalizeze acest raport.

Un numar mare de figuri si tabele usureaza consultarea textului si prezinta in mod sintetic datele refeitoare la diferitele medicamente.Lucrarea care reuneste eforturile unor farmacologi si ale unor specialisti in medicina dentara este utila tuturor specialistilor in medicina dentara dar si studentilor, masteranzilor, rezidentilor si doctoranzilor in domeniu.

Cartea va fi disponibila prin expeditie postala ramburs dupa comenzi la adresa de E-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/noutate-editoriala-farmacoterapia-afectiunilor-stomatologice_6523/

lauff lautf laurf