Imprimare

Basescu nu vrea mentinerea criteriului demografic pe termen nedeterminat, la infiintarea farmaciilor

Presedintele Traian Basescu solicita Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, motivand ca mentinerea criteriului demografic pentru infiintarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedica asupra competitivitatii pietei.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat marti cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, scrie Agerpres.

Presedintele Basescu arata in cererea adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, ca Parlamentul a adoptat aceasta lege cu modificari fata de forma initiatorului, mentinand criteriul demografic prevazut la infiintarea unei farmacii in mediul urban. Astfel, el indica faptul ca legea transmisa promulgarii elimina orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultand, asadar, mentinerea acestui criteriu pe perioada nedeterminata.

"Cunoscand regulile concurentiale, mentinerea criteriului demografic pentru infiintarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedica asupra competitivitatii pietei, accesul agentilor economici fiind, astfel, limitat. Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piata poate avea consecinte asupra mediului concurential, implicit si asupra consumatorilor", afirma presedintele Basescu.

El considera oportun ca mentinerea acestui criteriu demografic sa fie prevazuta pentru o perioada de 6-9 luni, respectiv pana cel mult la data de 30 septembrie 2015.

Seful statului solicita Parlamentului sa tina cont de faptul ca, prin punctul sau de vedere, cu nr. 12120/ 8.10.2014, Consiliul Concurentei a transmis observatiile sale asupra legii supuse promulgarii si transmite legislativului, in copie, acest punctul de vedere.

Colegiul Farmacistilor doreste prelungirea criteriului demografic pentru ca "sunt deja extrem de multe farmacii in unele zone, chiar una langa alta"

Farm. Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), spunea intr-un  interviu pentru PaginaFarmacistilor.ro ca prelungirea criteriului demgrafic ajuta pentru ca pe piata farma sa nu se produca "o debandada totala".

„La sfarsitul anului, urmeaza ca acest criteriu sa cada, asta ar insemna ca tot sectorul farmaceutic sa fie deschis la infiintarea de noi farmacii. Dupa cum se stie si dupa cum ni se si reproseaza de catre oameni din sistem si din afara sistemului, sunt deja extrem de multe farmacii in unele zone sunt chiar una langa alta. In conditiile in care ar cadea acest criteriu demografic iar piata s-ar deschide pentru infiintarea de noi farmacii, ar fi o debandada totala in sectorul farmaceutic deoarece farmaciile o duc foarte prost, si nu vorbesc numai de farmaciile care sunt inca ale farmacistilor, ci chiar si de farmaciile de lant, am vazut o serie de situatii economice si lucrurile nu stau deloc pe roze. Si in al doilea rand, daca s-ar infiinta, nu ar putea sa supravietuiasca foarte multa vreme, ca sa nu mai spun de faptul ca ar trebui sa ii determine pe cei care functioneaza inca sa nu isi mai duca activitatea farmaceutica la bun sfarsit”, a explciat farm. Clara Popescu.

Reprezentantii CFR s-au intalnit pentru discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pe tema modificarii Legii farmaciei, in luna septembrie. Atunci, CFR a propus, in afara prelungirii cirteriului demografic in mediul urban, infiintarea unui astfel de criteriu si in mediul rural, reglementarea publicitatii la farmacii si medicamente si reglementarea farmaciilor online.

Dintre toate propunerile mentionate mai sus, doar prelungirea criteriului demografic in mediul urban a trecut de Ministerul Sanatatii. Aceasta reglementare a devenit proiect de lege si a trecut de Parlament, insa nu si de presedinte, el cerand revizuirea duratei de aplicare a acestei masuri, de la nedeterminata, la 6-9 luni.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/basescu-vrea-mentinerea-criteriului-demografic-termen-nedeterminat--infiintarea-farmaciilor_6527/

lauff lautf laurf