Imprimare

ARPIM va publica informatii cu privire la transferurile de valoare catre medici, din 2016

Aociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si companiile farmaceuitce membre European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) vor face publice transferurile de valoare ale companiilor farma membre catre profesionistii din domeniul sanitar, incepand din 2016, pentru anul precedent.

“Codul de Transparenta, aplicabil in intreaga Uniune Europeana, este o masura de autoreglementare a industriei farmaceutice inovatoare, luata la nivel international, care prevede publicarea detaliilor trasferurilor de valoare ale companiilor farmaceutice membre ARPIM/EFPIA catre profesionistii din domeniul sanitar, dar si catre organizatiile din domeniul sanatatii. Aceste detalii vor fi publicate incepand cu anul 2016, fie pe website-ul fiecarei companii membre ARPIM in parte, fie pe o platforma comuna si vor viza transferurile de valoare din anul 2015”, a spus Dan Zaharescu, director executive ARPIM, prin intermediul unei scrisori de informare.

Printre datele care vor fi facute publice se numara: valoarea donatiilor si burselor de cercetare pentru cadrele medicale sau organizatiile din domeniul sanatatii; taxe de participare la evenimente medicale, sponsorizari sau plati pentru servicii de consultanta.

In acest sens, autoritatile au incurajat producatorii si distribuitorii de medicamente sa declare Ministerului Sanatatii si Agerntiei Nationale a Medicamentului toate activitatile de sponsorizare pentru medici, farmacisti asistenti medicali sau organizatii care intreprind activitati in domeniul sanatatii, prin Ordonanta de Urgenta din 2 februarie 2014.

“Schimbarile legislative aduse la Legea 95, asa cum a fost amendata prin OUG 2 din februarie 2014, confirma si preocuparea autoritatilor din Romania pentru implementarea unui mediu transparent. Aceasta noua reglementare introduce obligatia producatorilor, detinatorilor de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantilor acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare dar si a beneficiarilor activitatilor de sponsorizare, medici, farmacisti, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate pentru medici, farmacisti, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii”, se arata in scrisoarea de informare a ARPIM.

Transparenta intre producatorii de medicamente si profesionsiti din sanatate ajuta, in cele din urma, pacientul, in lupta sa cu boala.

“Respectam parteneriatele pe care le avem si ii respectam si ii pretuim pe partenerii nostri si de asemenea, suntem convinsi ca transparenta va duce la cresterea increderii publicului si autoritatilor in aceste parteneriate. (…) Dumneavoastra (n.r. profesionistii din sistemul de Sanatate) oferiti industriei farmaceutice informatii esentiale privind comportamentul pacientului si managementul unei afectiuni, iar noi va ajutam sa fiti la curent cu evolutia descoperirilor din lumea cercetarii si dezvoltarii de noi medicamente. Este un parteneriat care are drept obiectiv sa ajute pacientul in obtinerea celor mai bune rezultate in lupta cu boala si sa sprijine statul roman acolo unde acesta are resurse mai putine de investit. Este un parteneriat care merita sa fie privit la adevarata lui valoare si importanta, pentru cresterea sperantei de viata a oamenilor si pentru o viata mai buna si mai sanatoasa”, se mai arata in scrisoarea ARPIM.

Codul de transparenta al ARPIM poate fi accesat aici.

Conform reprezentantilor ARPIM, acest cod ar trebui implementat si de catre alte asociatii din industria farma romaneasca.

“Ne dorim ca si alte asociatii din industria farmaceutica, precum si alte companii neafiliate ARPIM, sa recunoasca necesitatea adoptarii acestui Cod si sa ni se alature in demersul nostru, eliminand astfel suspiciunile care planeaza in mod nejustificat asupra intregii piete farmaceutice din Romania”, a mai spus Dan Zaharescu, prin intermediul scrisorii de informare.

Codul EFPIA poate fi inteles si din materialul video urmator:

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/arpim-publica-informatii-privire-transferurile-valoare-medici--2016_6533/

lauff lautf laurf