Imprimare

Producatorii de medicamente cer viitorului presedinte introducerea clawback-ului diferentiat

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita viitorului presedinte al Romaniei sa faca toate demersurile necesare pentru a salva industria farmaceutica locala.

In acest sens, APMGR semnaleaza situatia critica in care se afla industria farmaceutica locala, "impinsa spre insolventa de un cadru fiscal din ce in ce mai impovarator", conform unui comunicat al APMGR.

"Actualizarea recenta a listei de medicamente compensate si gratuite si introducerea acordurilor cost-volum, in absenta unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamente generice si a suplimentarii bugetului public pentru medicamente, vor genera o crestere suplimentara a nivelului taxei clawback, ceea ce va impinge spre insolventa producatorii de medicamente generice din Romania. Aflati deja intr-o situatie critica pe fondul cresterii taxei clawback la cel mai mare nivel inregistrat pana in acest moment - 21% in T3 2014, fata de 14,5% in perioada similara a anului 2013, - producatorii locali vor fi obligati sa inchida liniile de productie ale medicamentelor cu costuri accesibile, utilizate zilnic de cele mai vulnerabile categorii sociale", se mai arata in comunicatul APMGR.

Situatia actuala va duce la lipsa medicamentelor de baza din piata farma si la mii de disponibilizari.

"In ciuda numeroaselor apeluri, autoritatile competente nu numai ca nu au facut nimic pentru salvarea acestei industrii, considerata strategica pentru economia Romaniei, ci au adoptat o serie de masuri care vor accentua cresterea taxei clawback, ceea ce va duce iminent la sufocarea producatorilor locali, lasand astfel sute de mii de bolnavi fara medicamente de baza si mii de romani fara locuri de munca," a declarat Dragos Damian, presedintele al APMGR.

Conform aceleiasi surse, Romania este singura tara din Europa care nu a implementat politici de protectie a medicamentelor de baza, a medicamentelor generice, pentru a asigura acces la tratamente medicale pentru cat mai multi pacienti.

Despre APMGR

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR)  este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca.

APMGR este afiliata la Asociatia Europeana a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association -www.egagenerics.com-), organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/producatorii-medicamente-cer-viitorului-presedinte-introducerea-clawback-ului-diferentiat_6542/

lauff lautf laurf