Imprimare

14 studenti farmacisti romani au participat la Adunarea Asociatiei Europene de profil, din Cehia

Intre 28 octombrie si 2 noiembrie, s-a desfasurat cea de-a XI-a Adunare de Toamna a Asociatiei Europene a Studentilor Farmacisti (EPSA), in Cehia. Evenimentul a reunit 300 de studenti din 32 de tari, Romania avand 14 reprezentanti, din orasele: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu Mures si Iasi.

In acest an, tema programului educational a fost “Pacientul in centrul sistemului de sanatate - de la laborator, la populatie”, fiind introdus de catre Decanul Facultatii de Farmacie din Hradec Kralove (Cehia), doc. dr. Tomas Simunek. In cursul celor doua dimineti ale simpozionului, prezentatori din cadrul universitar, industria farmaceutica, farmacia de spital si asociatii de pacienti au discutat impreuna cu studentii despre rolul pacientilor in dezvoltarea medicamentelor.

In total, pe parcursul saptamanii, s-au insumat 60 de ore de program educational cu numeroase sesiuni paralele care au inclus workshop-uri si training-uri. Workshop-urile au avut diverse teme, atat referitoare la domeniul farmaceutic, cat si la proiectele EPSA, in timp ce training-urile au evidentiat importanta dezvoltarii diferitelor abilitati personale si sociale. In plus, participantii au avut ocazia de a se alatura unei campanii de sanatate publica, desfasurate in gara din Hradec Kralove, cu scopul de a informa populatia cu privire la pericolele hipertensiunii si, in acelasi timp, sa evidentieze viitorul lor rol ca profesionisti in domeniul sanatatii. De asemenea, programul a continut si o vizita la muzeul farmaciei din Kuks.

Pe parcursul celor patru zile de Adunare Generala, delegatii au avut de luat hotarari importante. Asociatia Irlandeza a Studentilor Farmacisti (IPSA) si Asociatia Flamanda a Studentilor Farmacisti (VFSO) au devenit membri cu drepturi depline, viziunea si misiunea EPSA au fost revizuite, memorandumul de intelegere cu IPSF (Federatia Internationala a Studentilor Farmacisti) a fost semnat si a fost aleasa gazda pentru Congresul Anual EPSA din 2016 (Helsinki, Finlanda). De asemenea, Adunarea Generala a dat echipei EPSA ocazia sa isi prezinte rapoartele si sa discute planurile de viitor ale asociatiei impreuna cu membrii sai.

De asemenea, studentii au avut ocazia de a-si cunoaste colegii din Europa in cadrul programului social. A fost organizata o cautare de comori unde studentii au fost impartiti pe grupuri si au avut de indeplinit sarcini, explorand in acelasi timp orasul. De asemenea, acestia au avut prilejul de a socializa in timpul serilor.

Urmatorul eveniment organizat de EPSA va fi Receptia Anuala in Parlamentul European din Bruxelles. Acesta aduna studenti, organizatii profesionale, companii si institutii europene pentru a afla despre ultimele activitati EPSA si pentru a discuta o tema actuala la masa rotunda. Urmatorul nostru Congres Anual va avea loc la Toulouse, Franta, intre 13-19 aprilie 2015 cu tema “Farmacistul secolului al XXI-lea”.

Ce este EPSA si cu ce se ocupa

EPSA reprezinta mai mult de 160.000 de studenti si proaspeti absolventi din 36 de tari europene. Asociatia are un birou permanent in Bruxelles si isi desfasoara activitatile prin congrese regulate, evenimente de training, publicatii, programe de schimb studentesc si in domeniul online. Principalul scop al EPSA este de a dezvolta interesele si opiniile studentilor farmacisti din Europa si de a incuraja contactul si cooperarea intre ei. „Ne implicam activ la nivel studentesc si profesional, aducand farmacia, cunoasterea si studentii impreuna si incurajand dezvoltarea personala”, se mai arata in comunicatul de presa.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/14-studenti-farmacisti-romani-participat-adunarea-asociatiei-europene-profil--cehia_6544/

lauff lautf laurf