Imprimare

Distribuitorii farma: Liberalizarea pietei farma poate duce la disparitia unor unitati

Liberalizarea pietei farmaceutice prin desfiintarea criteriului demografic ar putea duce la disparitia unor unitati, a declarat vineri presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), Robert Popescu, la "Health Forum", conform Agerpres.

El a afirmat ca intr-o piata reglementata de stat desfiintarea unui singur aspect legat de functionarea unui segment al lantului farmaceutic nu poate aduce beneficiile scontate. Popescu a atentionat ca in sectorul farmaceutic concurenta este deja foarte ridicata, iar profitul farmaciilor a scazut in ultima perioada.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor a spus ca legislatia majoritatii statelor europene include criterii de acces pe piata farmaceutica de ordin demografic, geografic sau de proprietate.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca piata farmaceutica trebuie liberalizata si ca se va regla in functie de cerere si oferta.

Referindu-se la taxa clawback, reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) Laurentiu Mihai a spus ca deja au fost disponibilizate 200 de persoane din industria medicamentelor generice.

"Prin clawback-ul diferentiat s-ar putea vorbi de eliminarea unei discriminari. 200 de persoane din industria medicamentelor generice deja au fost disponibilizate. Cerem o mai mare transparenta in modul in care este calculat de catre CNAS acest procent. Ultima modificare a OUG face si mai putin transparent modul de calcul. Nu exista niciun vanzator de medicamente care sa aiba cresteri semnificative", a spus Laurentiu Mihai

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/distribuitorii-farma-liberalizarea-pietei-poate-duce-disparitia-unitati_6552/

lauff lautf laurf