Imprimare

Aproape 30 molecule pentru afectiuni oncologice ar putea intra pe lista de compensate

Aproximativ 30 de molecule destinate tratarii afectiunilor oncologice, in principal, dar si pentru hepatitele cronice ar putea fi introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in urma incheierii acordurilor cost-volum in cateva saptamani, a declarat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), Marius Savu, conform Agerpres.

"Moleculele au fost deja evaluate de ANMDM, se califica a fi introduse in aceste acorduri cost-volum. In mod normal, in urmatoarele saptamani, daca totul merge bine, pacientii vor avea acces la ele. Moleculele care vor intra pe lista de compensate in cateva saptamani vor trata afectiuni din zona oncologica. Au inceput sa apara acele terapii tintite si, practic, aici va fi principala zona in care se vor aplica. Probabil ca si in zona hepatitelor cronice. Este vorba de aproape 30 de molecule vor intra in aceste acorduri cost-volum", a spus Savu.

Potrivit acestuia, prin acordurile cost-volum se poate urmari eficacitatea tratamentului "punctual pentru fiecare pacient", avand in vedere ca sunt medicamente care costa zeci de mii si chiar sute de mii de euro.

"Aceste medicamente trebuie date celor care au nevoie. Vor fi posibile si anumite preturi preferentiale intre statul roman si producatorii internationali", a afirmat Savu.

In prima etapa de actualizare, in luna iulie, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate si gratuite 17 molecule pentru tratarea in special a leucemiilor, cancerelor. In cea de-a doua etapa, in urma cu aproximativ doua saptamani, au fost incluse inca 23 de molecule.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/aproape-30-molecule-afectiuni-oncologice-putea-intra-lista-compensate_6553/

lauff lautf laurf