Imprimare

Un nou medicament impotriva cancerului pulmonar, pe piata din UE

Boehringer Ingelheim a anuntat ca Vargatef (nintedanib) a primit din partea Comisiei Europene autorizatia de punere pe piata, valabila pentru cele 28 de tari din Uniunea Europeana.

Vargatef, in combinatie cu docetaxel, este indicat pentru tratarea pacientilor adulti cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decat cele mici (NSCLC), avansat local, metastazic sau cu recurenta locala, al histologiei adenocarcinomului, dupa tratamentul de prima-linie cu chimioterapie.

„Aprobarea nintedanib ofera o optiune terapeutica noua si foarte necesara pentru pacientii adulti cu cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat in cadrul terapiei de linia a doua. Informatiile clinice au aratat ca pacientii tratati cu nintedanib in combinatie docetaxel au avut o rata de supravietuire de peste un an, fara vreun compromis asupra calitatii vietii, comparativ cu tratamentul doar cu docetaxel”, a spus dr. Martin Reck, directorul Departamentului de Oncologie Toracica, Clinica Grosshansdorf pentru afectiuni pulmonare, Germania si coordonatorul studiului clinic LUME-Lung 1.

Adenocarcinomul este cel mai comun tip de cancer pulmonar si majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadiu avanasat. La majoritatea pacientilor, boala avanseaza in timpul sau dupa chimioterapia de prima-linie si exista o nevoie semnificativa, dar nesatisfacuta, de tratamente de a doua linie noi si eficiente.
„Suntem incantati de decizia Comisiei Europene de a aproba Vargatef in Uniunea Europeana si suntem extrem de mandri ca angajamentul nostru, pe termen lung, pentru cercetare si dezvoltare in oncologie a adus o noua optiune pentru pacientii care sufera de cancer in aceasta forma specifica”, a spus Klaus Dugi, vicepresedintele Consiliului Director, responsabil pentru Divizia Medicina, Boehringer Ingelheim.

Despre studiul LUME-Lung 1

Aprobarea nintedanib, un inhibitor triplu de tirozin kinaza (TKI), este bazata pe rezultatele studiului clinic LUME-Lung 1, ce a inclus 1.314 de pacienti cu NSCLC carora le-a fost administrata chimioterapie de prima-linie. Informatiile obtinute in urma studiului au fost publicate in Lancet Oncology (februarie 2014). Acestea au aratat ca nintedanib administrat impreuna cu docetaxel, comparativ cu administrarea doar a docetaxel, a extins durata medie totala de supravietuire de la 10,3 luni la 12,6 pentru pacientii cu adenocarcinom, iar un sfert dintre pacienti au supravietuit doi ani sau mai mult.

Nintedanib a demonstrat un profil de efecte adverse controlabil, fara sa compromita calitatea generala a vietii pacientilor. Adaugarea nintedanib la docetaxel nu a crescut semnificativ ratele de neadministrare a medicatiei, in comparatie cu utilizarea docetaxel in monoterapie.

Nintedanib este un tratament oral care se administreaza de doua ori pe zi si este cea de-a doua molecula aprobata din portofoliul de oncologie al Boehringer Ingelheim. GIOTRIF (afatinib) a fost primul medicament oncologic din portofoliu care urma sa fie aprobat pentru a trata cancerul pulmonar cu alt tip de celule decat cele mici cu diferite tipuri de mutatii pozitive ale EGFR (receptorul pentru factorul de crestere epidermica).

Afatinib este aprobat pe mai multe piete, inclusiv in UE, Japonia, Taiwan si Canada sub marca GIOTRIF si in SUA sub marca GILOTRIF pentru pacientii cu diferite tipuri de mutatii pozitive EGFR (receptorul pentru factorul de crestere epidermica). Conditiile de inregistrare variaza la nivel international, va rugam sa consultati informatiile referitoare la indicatiile aprobate local. Afatinib se afla sub evaluarea normativa a autoritatilor medicale din diferite tari din intreaga lume. Afatinib nu este aprobat pentru alte indicatii.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicament-impotriva-cancerului-pulmonar--piata-ue_6572/

lauff lautf laurf