APMGR cere Parlamentului sa dezbata bugetul Sanatatii impreuna cu modificarea taxei clawback
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, cere Parlamentului sa nu dezbata bugetul sanatatii separat de revizuirea taxei clawback, pentru evitarea distrugerii industriei farmaceutice locale si disparitia medicamentelor cu pret accesibil, conform unui comunicat de presa.
APMGR atrage atentia ca, in cadrul fiscal actual, orice alocare bugetara suplimentara pentru medicamente sfarseste prin a fi platita de producatorii de medicamente, prin taxa clawback. Producatorii de medicamente generice, care detin operatiuni industriale importante in Romania, oferind 8.000 de locuri de munca, sunt cei mai afectati de modul de calcul actual al taxei si vor fi nevoiti sa continue disponibilizarile de personal si retragerea de pe piata a medicamentelor al caror pret a ajuns sub costul de productie.
„Autoritatile trebuie sa decida daca vor sa continue politica actuala de distrugere a productiei locale de medicamente, care inseamna atat pierderea de investitii majore cat si de locuri de munca. O astfel de politica va duce la pierderi semnificative pentru bugetul de stat, avand in vedere ca producatorii locali de medicamente generice contribuie, prin impozite directe si indirecte, cu cca. 1,5% la PIB-ul Romaniei,” a declarat Dragos Damian, presedinte al APMGR.
In opinia APMGR, dezbaterile legate de bugetul alocat sanatatii in 2015 trebuie corelate cu cresterea bugetului de referinta pe baza caruia se calculeaza taxa clawback, la un nivel de minimum 1.650 milioane RON per trimestru - in crestere cu 10% fata de prezent-, si adoptarea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.
Fara aceste prevederi, atat bugetul de stat va fi afectat, cat si pacientii, care vor trebui sa plateasca mai mult pentru acelasi tratament. Conform datelor APMGR, incepand cu 2011, cand a fost introdusa taxa clawback in actuala formula de calcul, au disparut de pe piata 1.332 de medicamente. Mai mult de jumatate din aceste medicamente disparute (888 in total) erau medicamente cu pret mai mic de 50 RON, iar 45% erau fabricate in Romania.
Despre APMGR
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) - www.apmgr.org - este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.
Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca.
APMGR este afiliata la Asociatia Europeana a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association - www.egagenerics.com -), organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa.