Imprimare

Studiu: Nou antibiotic eficient in cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente

Un nou tip de antibiotic, numit "Teixobactin", eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenta la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetatori din Germania si SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston, scrie Agerpres.

Testele efectuate pe mai multe varietati de animale au dat rezultate incurajatoare, specialistii estimand ca, "daca totul merge bine, in 5-6 ani, aceasta ar putea deveni primul membru al unei noi clase de antibiotice".

Eficienta noului antibiotic a fost dovedita pentru Clostridium difficile, bacterie care produce diaree, contra stafilococului auriu, care sta la originea unor infectii alimentare, ducand chiar la septicemie, si a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis. Toate cele trei bacterii mentionate au dobandit rezistenta fata de antibioticele clasice.

"Aceasta descoperire este promitatoare pentru dezvoltarea viitoare a antibioticelor si este o oportunitate de a relansa cercetarea in acest domeniu", a declarat Kim Lewis, subliniind faptul ca rezistenta dobandita fata de antibiotice "provoaca o criza a sistemelor de sanatate publica".

Rezistenta la antibiotice ar putea duce la moartea a 10 milioane de persoane pe an, la nivel global, in 2050, cauzand si o diminuare a PIB-ului mondial cuprinsa intre 2 si 3 %, apreciaza o comisie de experti alcatuita de guvernul britanic.

"Teixobactin"—ul omoara bacteriile prin distrugerea peretilor celulelor acestora, metoda asemanatoare celei folosite de vancomicina. Aceasta a fost descoperita in anii 1950, iar agentii patogeni contra carora a fost utilizata au dezvoltat rezistenta la produsul farmaceutic abia dupa 30 de ani. Noul antibiotic este eficient in combaterea unor bacterii deoarece combina mai multi factori si, din aceasta cauza, oamenii de stiinta estimeaza ca agentii patogeni vor dobandi rezistenta la el dupa o perioada mai mare decat s-a intamplat in cazul vancomicinei.

Studiul a fost publicat in revista britanica "Nature".

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/studiu-antibiotic-eficient-cazul-bacterii-rezistente-medicamente_6583/

lauff lautf laurf