Imprimare

Au inceput workshop-urile pentru consilierea studentilor de la UMF Iasi

Pe 10 ianuarie 2015, au avut loc primele workshop-uri pentru consilierea studentilor in vederea construirii carierei profesionale, la Iasi, in cadrul proiectului finantat din fonduri europene - ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes – MedVISE”.

Proiectul, care se desfasoara in cadrul Centrului MedVISE, are o valoare de aproximativ 1,8 milioane lei si se deruleaza pana in octombrie 2015. Obiectivul principal este: facilitarea procesului de insertie pe piata muncii a 450 de studenti la specializari medicale din cadrul UMF „Gr.T. Popa” Iasi, prin oferirea de servicii interactive de informare, orientare, consiliere si de stagii de pregatire practica, in vederea construirii carierei profesionale.

Printre invitatii workshop-urilor s-au numarat doctori romani plecati in strainatate. Ei au impartasit studentilor romani experientele lor in afara tarii.

Dr. Gabriela Badea si-a inceput cariera medicala in 2007, in Marea Britanie, imediat dupa sustinerea examenului de licenta. A parcurs toate etapele trainingului in Marea Britanie, iar in aprilie 2015 va termina rezidentiatul pe specializarea General Practitioner. Din 2008 si pana in noiembrie 2014 a fost unul dintre directorii Societatii Medicale Romane din Marea Britanie, participand active la dezvoltarea societatii si la organizarea de evenimente sociale si profesionale.

”Vreau sa ma intorc pentru ca, pentru mine, acasa este in Romania”

Dr. Badea enumera printre avantajele pe care le are in Marea Britanie: stabilitatea financiara, care ofera multe oportunitati, sistemul de training, exista reguli stabilite in legatura cu actul medical si conduita profesionala, medicii formatori urmaresc indeaproape evolutia rezidentilor si sunt implicati in dezvoltarea lor profesionala, nu exista notiunea de ”spaga, relatii, pile”.

Dr. Badea a enumerat si cateva dezavantaje: anumite specialitati sunt foarte competitive, este dificil de intrat in programul de rezidentiat, multi medici care vin din strainatate incep sa lucreze pe pozitii denumite neoficial ”service provision”, diferentele culturale care se reflecta asupra actului medical: exista foarte multe aspecte legate de comunicare, cum trebuie sa se adreseze un medic unui pacient, cum sa ceara consimtamantul pentru a efectua o anumita procedura, cum sa explice pacientului in termeni cat mai usor de inteles de ce face un anumit lucru. De multe ori, meseria de doctor implica si rezolvarea problemelor sociale ale pacientului. Resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament/trimitere la specialist, iar asigurarea de malpraxis este destul de scumpa (medic de familie cu norma intreaga – 8000 £ pe an).

”Asimiliarea tine de propia noastra atitudine”

Dr. Irina Constantinescu este unul dintre medicii care au decis sa se intoarca. Dupa finalizarea doctoratului in Elvetia.

In prezent, este medic specialist Neurologie la Spitalul de Urgente „N. Oblu” si asistent universitar la UMF ”Gr.T. Popa” Iasi. A obtinut titlul de Doctor in Neurostiinte la Universitatea din Geneva, Elvetia cu o lucrare cu titlul: ”Influenta starilor de somn – veghe asupra memoriei umane si fenomenele de plasticitate subiacente: studii electroencefalografice si utilizarea modelului parasomniei”. A obtinut premiul pentru cea mai buna teza de doctorat a Facultatii de Medicina, Universitatea din Geneva in iunie 2012. Intre 2010 si 2013 a facut stagii in cadrul rezidentiatului in Neurologie la Spitalul Universitar din Geneva.

In 2010 a obtinut un grant pentru formare in Medicina Somnului, in cadrul proiectului ”Marie Curie”, Training in Sleep Research Sleep Medicine al Societatii de Cercetare a Somnului, desfasurat la Universitatea Bolgna, Italia, Spitalul Universitar din Montpellier, Franta si Kloster Secon, Germania.

Dr. Constantinescu considera ca experienta in alte tari ne face sa ne dam seama ca nu exista frontier, iar asimilarea tine de propria noastra atitudine, adaugand ca s-a intors la Iasi din dorinta de a face lucruri aici.

Prof. dr. Radu Iliescu, prorectorul UMF Iasi a povestit studentilor experienta sa ca cercetator care a lucrat mai multi ani in Germania si SUA. Dr. Iliescu a povestit studentilor ca daca vrei sa faci performanta in cercetare, trebuie sa mergi in SUA, insa drumul nu e totdeauna usor. La prima incercare, a trimis 120 de scrisori de intentie si a primit 3 raspunsuri – negative.

Conf. dr. Liviu Oprea a vorbit despre experienta sa in SUA si Australia, despre oportunitatile pe care le poti gasi foarte bune oportunitati daca daca stii foarte bine ce vrei sa faci.

Al doilea workshop a avut ca tema ”Farma, oportunitati in cariera?”. Invitati precum farm. Anisoara Nistor, manager promovare Antibiotice Iasi le-a descris studentilor pasii unei cariere in industria farmaceutica, iar medic “Sef de proiect - cercetare” specialist in sanatate publica in Franta (in direct online din Paris) a vorbit despre cariera in farma in Franta.

”Posibilitatea de a pleca in strainatate unde pot munci in conditii adecvate si pot castiga mult mai multi bani atrage ca un magnet studentii spre facultatile de medicina in ultimii ani. Stiu acesti tineri cu adevarat ce presupune sa profesezi intr-un sistem de sanatate foarte diferit? Ce au descoperit cei care au plecat? De ce s-au intors unii dintre medicii tineri si valorosi? S-ar intoarce si altii daca lucrurile s-ar schimba in sistemul de sanatate romanesc? La aceste intrebari ne-am propus sa raspundem in cadrul workshop-urilor MedVISE de astazi, 10 ianuarie 2015”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, managerul proiectului MedVISE.

Proiectul Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, domeniul major de interventie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”.

Acest proiect a aparut in contextul in care fenomenul migratiei medicilor romani a luat amploare in ultimii ani. Din 2007 pana in 2014 a plecat un numar de 16.500 de medici. In Uniunea Europeana, deficitul de medici este de peste 150.000 de medici.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/inceput-workshop-urile-consilierea-studentilor-umf-iasi_6585/

lauff lautf laurf