Imprimare

Criteriul demografic la infiintarea de noi farmacii ramane in vigoare

Legea farmaciei a fost modificata si complentata pe data de 15 decembrie 2014, printre reglementari pastrandu-se criteriul demografic la infiintarea de noi farmacii in mediul urban, insa existand unele schimbari in ceea ce priveste actele necesare depuse pentru obtinerea autorizatiei de functionare, in cazul unei noi farmacii.

Conform legii: „Infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban se face in functie de numarul de locuitori, dovedit prin adeverinta eliberata de autoritatea administratiei publice locale, dupa cum urmeaza:
a) in municipiul Bucuresti, o farmacie la 3.000 de locuitori;
b) in orasele resedinta de judet, o farmacie la 3.500 de locuitori;
c) in celelalte orase, o farmacie la 4.000 de locuitori”.

Exceptie de la aceste prevederi fac farmaciile comuntare in gari, aerogari si in centre comerciale de mare suprafata: „Dovada incadrarii spatiului in aceasta prevedere se elibereaza de autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala se afla. (alineat abrogat de la 30 decembrie 2010 prin art. I pct. 1 din O.U.G. nr. 130/2010)”, se mai arata in lege.

In continuare, „conditiile privind infiintarea, organizarea si functionarea farmaciilor cu circuit inchis se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii. In conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, asistenta farmaceutica din spital poate fi externalizata farmaciilor comunitare. Conditiile privind infiintarea, organizarea si functionarea farmaciilor din unitatile medicale aflate in structura ministerelor cu retea medicala proprie, farmaciilor si oficinelor locale de distributie din sistemul penitenciar se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului ministerului in structura caruia este organizata si functioneaza o retea medicala proprie", se mai arata in legea modificata.

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare, solicitantul depune urmatoarele documente:

a) cererea-tip;
b) contractul de munca sau dovada exercitarii profesiei in forma liberala, pentru o norma intreaga cu durata timpului de lucru de 8 ore, pentru farmacistul-sef al unitatii, si certificatul de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, eliberat in conditiile legii, insotit de certificatul profesional curent, emis de Colegiul Farmacistilor din Romania, in copie certificata, pentru conformitate cu originalul;
c) fisele de atributii ale farmacistilor, avizate de Colegiul Farmacistilor din Romania;
d) actul constitutiv al societatii prevazute la art. 6 alin. (1), in copie certificata, pentru conformitate cu originalul;
e) certificatul de inregistrare a societatii la oficiul registrului comertului, in copie certificata, pentru conformitate cu originalul;
f) certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, care atesta inregistrarea ca punct de lucru a spatiului destinat farmaciei comunitare sau, dupa caz, a sediului social cu activitate, pentru care se solicita autorizarea;
g) schita in care sa fie prezentate suprafetele incaperilor, certificata de reprezentantul legal al solicitantului, intocmita conform modelului stabilit prin ordin al ministrului sanatatii;
h) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de unitate farmaceutica;
i) lista privind dotarea cu mobilier, ustensile si aparatura;
j) dovada incadrarii in prevederile art. 12 alin. (1);
k) dovada achitarii taxei prevazute la art. 43 pentru autorizare, mutare, preschimbare sau orice alta modificare in autorizatia de functionare a farmaciilor."

Alte reglementari

Farmaciile comunitare, oficinele locale de distributie, farmaciile din unitatile medicale aflate in structura ministerelor cu retea medicala proprie si drogheriile detin si elibereaza, cu amanuntul, numai medicamente cu autorizatie de punere pe piata, eliberata conform legii; farmaciile cu circuit inchis, farmaciile si oficinele locale de distributie din sistemul penitenciar detin si elibereaza numai medicamente cu autorizatie de punere pe piata, eliberata conform legii.

Vanzarea si/sau eliberarea medicamentelor care se acorda pe baza de prescriptie medicala se fac/face numai in sediul cu activitate sau punctul de lucru al farmaciilor comunitare, oficinelor locale, farmaciilor cu circuit inchis, farmaciilor din unitatile medicale aflate in structura ministerelor cu retea medicala proprie, farmaciilor si oficinelor locale de distributie din sistemul penitenciar.

Conform noilor schimbari ale legii, in farmaciile comunitare, oficinele locale de distributie, farmaciile din unitatile medicale aflate in structura ministerelor cu retea medicala proprie, drogheriile, farmaciile si oficinele locale de distributie din sistemul penitenciar este interzisa utilizarea tehnicii de vanzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar.

Vanzarea si eliberarea medicamentelor se fac numai cu amanuntul, cu exceptia medicamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit inchis, a medicamentelor care, potrivit reglementarilor legale, sunt destinate truselor de urgenta, precum si a medicamentelor destinate unei unitati medicale autorizate. Exceptie fac farmaciile si oficinele locale de distributie din sistemul penitenciar unde, conform reglementarilor interne, se realizeaza eliberarea medicamentelor, produselor parafarmaceutice, consumabilelor si a altor produse destinate asigurarii asistentei medicale pentru detinuti, conform legislatiei executional penale.

Mutarea sediului social cu activitate sau a punctului de lucru al unei farmacii comunitare se comunica Ministerului Sanatatii si colegiilor teritoriale ale farmacistilor.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/criteriul-demografic-infiintarea-farmacii-ramane-vigoare_6588/

lauff lautf laurf