Imprimare

Proiect: Profesionistii din sanatate vor raporta sponsorizarile primite catre autoritati

Profesionistii din sistemul medical vor trebui sa raporteze din trimestrul intai al anului 2016 serviciile, sponsorizarile si donatiile primite, potrivit unui proiect de ordin de ministru dezbatut marti la sediul Ministerului Sanatatii.

"Proiectul reglementeaza in premiera piata publicitatii medicamentului. Reglementeaza pentru prima data publicitatea destinata cadrelor medicale. Este un control mai bun a ceea ce se intampla cu banii din sistem. Publicitatea pentru orice medicament, indiferent sub ce forma, trebuie sa respecte standardele si sa nu includa nimic care ar putea fi ofensator sau inselator pentru utilizator. Vom sti exact unde se duc aceste sume", a declarat marti in urma dezbaterii secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu.

La randul sau, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a afirmat ca este pentru prima data cand se "transparentizeaza" tot ceea ce inseamna cheltuieli facute cu profesionistii din sanatate de catre producatori si distribuitori de medicamente.

"Este prima oara cand incercam sa transparentizam tot ceea ce inseamna cheltuieli facute cu profesionistii din sanatate de catre producatori si de catre distribuitorii de medicamente. Discutia a fost de multe ori, apropo de ce se intampla in sistemul sanitar, unde se duc banii, de ce se fac sponsorizari. In momentul de fata, lucrurile acestea vor putea fi vizibile de catre toata lumea, in asa fel incat, orice cheltuiala facuta de o companie farmaceutica, de un distribuitor de medicamente, sa poata sa fie identificata cu nume si prenume cui a fost facuta. Ne-am dorit foarte mult ca acest lucru sa devina transparent, in asa fel incat sa nu mai existe suspiciuni in cazul in care anumite produse sunt prescrise de un anumit doctor si sa fim convinsi ca aceasta prescriere se va face numai pentru binele pacientului si nu pentru ca a existat in spate o sponsorizare in spate", a spus presedintele ANMDM.

In ceea ce priveste suma minima de la care se pleaca in raportarea acestor tipuri de activitati, aceasta "va fi undeva la 50-100 de lei", a mai adaugat Marius Savu.

"Ordinul intra in vigoare din momentul publicarii, prima raportare va fi facuta in primul trimestru al anului 2016, dar ce e important pentru noi e ca din momentul acesta orice companie care va sponsoriza, va face o cheltuiala cu un medic, cu un profesionist din domeniul sanatatii, va trebui sa stie ca aceasta cheltuiala din ianuarie 2016 va fi publica pentru toata lumea", a explicat presedintele ANMDM.

Din 2016, orice medic care va merge la un congres, la o manifestare stiintifica pe banii producatorilor de medicamente sau orice medic ce va vorbi la astfel de manifestari despre un anumit produs, va trebui sa completeze un rapoarte catre MS si ANMDM.

De asemenea, reprezentantii producatorilor de medicamente care au participat la dezbatere sunt de acord cu aceasta reglementare pe care MS si ANMDM au inaintat-o, sustinand ca ei au deja propriile coduri de transparenta.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/proiect-profesionistii-sanatate-raporta-sponsorizarile-primite-autoritati_6586/

lauff lautf laurf