Imprimare

Livrarea medicamentelor direct in tesutul dorit, tehnica testata pe animale

Cercetatorii au reusit pentru prima data sa livreze medicamente direct in tesutul dorit folosind "micro-masini" pe care le-au introdus in organismul unor soareci de laborator, informeaza Mediafax.

Dispozitivele microscopice au livrat o incarcatura de nanoparticule direct in tesutul care captuseste interiorul stomacului unui soarece, iar studiul care prezinta aceasta premiera stiintifica, realizat de cercetatorii de la Universitatea California, a fost publicat in revista ACS Nano.

Utilizarile de ordin medical ale "micro-masinilor" includ livrarea de medicamente in zone bine stabilite din organism, dar, pana in prezent, au fost testate doar in laborator, pe celule crescute in afara organismului.

Dispozitivele microscopice, realizate din tuburi de polimeri acoperite cu zinc, au o lungime de doar 20 de micrometri sau 0,02 milimetri, adica aproximativ grosimea unui fir de par uman. La contactul cu acidul din stomac, zincul reactioneaza si produce bule de hidrogen, care propulseaza dispozitivele in tesutul care captuseste stomacul si se ataseaza de acesta. Micro-aparatele se dizolva apoi si livreaza incarcaturile in tesutul stomacal.

Cercetatorii au declarat ca metoda poate oferi un mod mai eficient de livrare a medicamentelor in stomac, pentru a trata ulcerul peptic si alte boli.

In articolul de prezentare a studiului, savantii spun ca este nevoie de alte cercetari pentru "a evalua mai in amanunt eficienta si functionalitatea diferitelor micro-dispozitive create de om in interiorul organismelor vii. Acest studiu reprezinta primul pas".

Ideea chirurgiei la scara moleculara a fost expusa pentru prima data de celebrul fizician Richard Feynman, intr-o prelegere din 1959.

In discursul sustinut la un eveniment organizat de American Physical Society, Feynman a explicat: "Desi este o idee foarte exotica, ar fi foarte interesant, in domeniul chirurgiei, daca pacientul ar putea inghiti chirurgul. Introducem chirurgul mecanic in interiorul vasului de sange si acesta ajunge la inima si cerceteaza teritoriul. Descopera care valva este cea cu probleme si apoi ia un mic cutit si o taie".

Ideea de baza a fost preluata in literatura stiintifico-fantastica si in filmul cult din 1966 "Calatorie fantastica/ Fantastic Voyage", desi, in acea pelicula, o echipa de oameni miniaturizati au calatorit in interiorul corpului la bordul unei mici nave si nu o serie de mici dispozitive autonome.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/livrarea-medicamentelor-direct-tesutul-dorit--tehnica-testata-animale_6591/

lauff lautf laurf