Imprimare

CNAS: Actualizarea preturilor la medicamente, sursa de finantare pentru tratamentele inovatoare

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) “saluta decizia Ministerului Sanatatii de a solicita Detinatorilor de Autorizatie de Punere pe Piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Conform Casei, prin reevaluarea preturilor la medicamente se estimeaza ca se va realiza o ecomonie substantiala in anul 2015, fonduri care vor ramane in sistem si vor fi utilizate pentru finantarea terapiilor inovatoare.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un numar mai mare de pacienti cu aceleasi costuri, iar diferenta de bani pe care o vom economisi astfel, o putem utiliza in sistem pentru tratamentele inovatoare. Ma refer aici la tripla terapie, interferon free si nu numai. Chiar daca avem acesti bani, vom incheia contracte cost-volum-eficienta care sa asigure accesul la aceste tratamente unui numar cat mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea , presedintele CNAS.

Astfel, se pun in aplicare prevederile Ordinului Ministrului Santatii nr. 75 emis in anul 2009, care arata ca pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactulizarea pretului nu s-a mai realizat in ultimii cinci ani. La unele medicamente, reducerea de pret va ajunge pana la 20%.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cnas-actualizarea-preturilor-medicamente--sursa-finantare-tratamentele-inovatoare_6606/

lauff lautf laurf