Imprimare

Ponta: Preturile medicamentelor trebuie sa scada la nivelul celor din tarile vecine

Premierul Victor Ponta a declarat ca preturile medicamentelor trebuie sa scada la nivelul celor din tarile vecine Romaniei si a precizat ca banii rezultati din aceasta economie vor ajunge tot in sistemul sanitar, scrie Agerpres.

Premierul a facut aceasta declaratie dupa o vizita la Spitalul Militar "Carol Davila" din Capitala.

"Preturile la medicamente trebuie sa scada la nivelul la care sunt in celelalte tari din jurul nostru. Surplusul bugetar care se creeaza in acest fel, sa fie foarte clar, orice leu se va economisi de la medicamente va ramane tot la sanatate si in felul aceste putem sa investim mai mult in dotarea spitalelor, in modernizarea diverselor facilitati, in asa fel incat medicii sa aiba macar conditii de munca cat mai civilizate", a afirmat premierul.

Discutiile cu reprezentantii spitalului si cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, au vizat, potrivit premierului, statutul medicilor.

"Am vorbit de modificarile legislative pe care trebuie sa continuam sa le face pentru a imbunatati statutul medicilor, pentru a-i proteja de o multime de lucruri care li se intampla, pentru a-i sprijini in a avea venituri cat mai bune si un statut si un respect pe care le merita. (...) La partea de legislatie avem de imbunatatit, proiectul de lege cadrul este in Parlament, dar putem sa intervenim si chirurgical, sa spun asa, acolo unde apar discriminari fata de medicii militari, fata de medicii civili, acolo unde apar programe noi si trebuie sa tinem pasul cu tehnologia si toate resursele suplimentare pe care le avem le folosim pentru sanatate", a mai declarat Victor Ponta.

Ce spun producatorii internationali de medicamente

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente  (ARPIM) cere tuturor actorilor din domeniul farma sa se intalneasca pentru discutii pe subiectul medicamentelor ce ar trebui sa aiba acelasi pret ca tarile vecine.

Ca replica la ceea ce a spus premierul, reprezentantii ARPIM spun: "In ceea ce priveste comparatia cu preturile medicamentelor din Uniunea Europeana, procentul de 25% in plus la preturile medicamentelor din Romania pe care l-ati mentionat este neconform cu realitatea. Inca o data, suntem deschisi dialogului constructiv pentru a clarifica toate aceste neintelegeri.

Membrii asociatiei noastre sunt de acord cu alinierea preturilor la medicamente cu preturile din tarile invocate de dumneavoastra, in conditiile legii. Dar in aceasta situatie, este onest, echitabil si obligatoriu ca statul sa asigure companiilor producatoare de medicamente in Romania aceleasi conditii ca cele existente in tarile din Uniunea Europeana la care v-ati referit, respectiv eliminarea taxei clawback (care in acest an a ajuns la aproape 30% din cifra de afaceri a fiecarei companii producatoare de medicamente), calcularea pretului la medicamente utilizand cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pentru anul in curs (si nu cel din anul 2012, asa cum se intampla acum), actualizarea listei de medicamente in mod real si continuu, alocarea unui buget pentru medicamente la un nivel comparabil cu cel al tarilor Uniunii Europene la care v-ati referit precum si multe alte masuri necesare a fi luate in cadrul unei politici rationale si corecte in domeniul medicamentului (nu asa cum s-a intamplat in ultimii ani".

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ponta-preturile-medicamentelor-trebuie-scada-nivelul-tarile-vecine_6609/

lauff lautf laurf