Imprimare

Comisia Europeana va premia cu un milion de euro un test rapid legat de folosirea antibioticelor

Comisia Europeana a anuntat ca va acorda un premiu de un milion de dolari persoanei sau colectivului de cercetatori care va elabora un test rapid prin care sa se stabileasca daca un pacient are sau nu nevoie de tratament cu antibiotice, transmite Agerpres.

Aceasta initiativa urmareste 'stoparea folosirii excesive a antibioticelor si a cresterii rezistentei antimicrobiene, care anual omoara 25.000 de persoane si implica cheltuieli medicale si prin pierderi de productivitate a muncii de aproximativ 1,5 miliarde de euro'.

CE a facut acest anunt simultan cu publicarea raportului sau asupra celui de-al cincilea plan de actiune impotriva rezistentei antimicrobiene, care prezinta progresele inregistrate in fiecare din cele 12 directii de actiune preconizate.

Eforturile in acest domeniu se vor numara printre prioritatile Comisiei Europene si pentru 2016. In acest context, va fi cofinantat din fonduri europene un proiect de promovare a utilizarii adecvate a antibioticelor la om si care va sustine cresterea calitatii antibioticelor prescrise copiilor.

Premiul anuntat face parte dintr-o serie de cinci distinctii care vor fi oferite in cadrul programului Horizon 2020, de finantare a sectorului de cercetare si inovare.

CE a lasat o libertate totala de gandire, scopul fiind acela de a se 'gasi cea mai promitatoare si eficienta solutie'. Se cere ca testul sa fie rapid, ieftin, usor de administrat si cat mai putin invaziv pentru pacienti. Cu ajutorul acestui test, medicii vor putea stabili daca poate fi tratata cu antibiotice, in deplina siguranta, o persoana cu afectiuni ale cailor respiratorii.

Candidatii isi pot depune lucrarile la concurs in intervalul 10 martie 2015 — 17 august 2016.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/comisia-europeana-premia-milion-euro-test-rapid-legat-folosirea-antibioticelor_6611/

lauff lautf laurf