Imprimare

APMGR: Peste o mie de medicamente generice ar putea disparea de pe piata farma

Peste o mie dintre cele mai vandute medicamente generice ar putea disparea de pe piata farma pe fondul aplicarii nediferentiate a taxei clawback si a ajustarii preturilor, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Prorucatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

„Taxa clawback aplicata nediferentiat si ajustarea de preturi, in conditiile existentei unei duble referentieri discriminatorii a preturilor medicamentelor generice (respectiv compararea pretului medicamentului generic atat cu cel al produsului inovativ – max. 65%, cat si cu cel din cele 12 state de referinta), va face ca pentru circa 1.000 de medicamente cu preturi accesibile, pretul de vanzare sa scada sub costurile de productie”, conform estimarilor APMGR.

Aceste medicamente, cum ar fi metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxiciliclna, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina, ampicilina, si multe altele, sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice si a bolilor infectioase.

"Continuarea politicilor actuale, amanarea iresponsabila a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care sa reduca la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (in corelare cu limitarile de pret impuse fata de medicamentele inovative) va accelera tendinta actuala de diminuare a productiei locale de medicamente accesibile si va crea o situatie alarmanta pentru milioane de pacienti, care nu vor mai putea sa urmeze tratamente de baza", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

In ultimii 3 ani, din cauza taxei clawback si a obligativitatii reducerii preturilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, au disparut peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania, au fost disponibilizati peste 300 de angajati si s-au ratat investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala.

Aceeasi sursa avertizeaza ca prin disparitia medicamentelor generice si utilizarea variantelor mai scumpe atat statul cat si pacientii platesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de doua ori mai scumpe.

APMGR reaminteste ca singura solutie care ar putea aduce in normalitate actualul cadru fiscal discriminator si nesustenabil, salvand astfel de la insolventa producatorii de medicamente locali, este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul procentului 'p' din formula clawback. Propunerea are la baza necesitatea de a corela sarcina fiscala impusa de taxa clawback cu sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovativ) si reprezinta o corectie necesara a modului inechitabil in care se aplica aceasta taxa in prezent.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/apmgr-mie-medicamente-generice-putea-disparea-piata-farma_6621/

lauff lautf laurf