Medicamente retrase din lista de compensate din cauza valorii ridicate a taxei clawback
Un producator de medicamente generice din Romania isi va retrage medicamentele al caror pret este mai mic de 20 de lei din lista de compensate si gratuite, a precizat un reprezentant al firmei, in cadrul unei dezbateri la Ministerul Sanatatii.
Hotararea a venit dupa ce taxa clawback a crescut foarte mult, reprezentand 25,23% din vanzari, conform actorilor din piata farmaceutica, si a devenit nerentabila pentru producator.
„Aceasta este o consecinta a taxei clawback, acel discount de aproape 30% din pretul medicamentului pe care producatorii de medicamente trebuie sa il dea autoritatilor”, a spus directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.
„Alvogen a solicitat delistarea unei intregi categorii de medicamente sub o suma de 10-20 de lei, care se adreseaza multor arii terapeutice: cardiovascular sau digestiv. Dorinta lor este sa ramana medicamentul pe piata, insa sa nu mai fie compensat de Casa, astfel incat sa nu mai fie obligati sa mai plateasca clawback”, a explicat Laurentiu Mihai, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Reprezentantii farma spun ca trendul in piata este de retragere a unor produse din lista de medicamente pentru ca pretul ar fi prea scazut si nesustenabil.
„Au existat cereri de delistare, s-ar putea sa dispara unele medicamente. Exista si in momentul de fata medicamente care se gasesc ceva mai greu, dar totusi se gasesc, adica exista solutii, cu asteptare 24-48 de ore. Insa, in conditiile in care pretul va fi prea jos, s-ar putea ca producatorii sa nu mai fie interesati sa ramana cu unele produse pe piata”, a explicat prof. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.