Imprimare

Se schimba pretul medicamentelor compensate. Cum va arata noul CaNaMed

Ministerul Sanatatii pregateste o noua schimbare in piata farmaceutica: de la 1 aprilie, va intra in vigoare noul Catalog National al medicamentelor (CaNaMed), valabil timp de trei luni, insa in aceasta perioada, se doreste introducerea unui CaNaMed intermediar, care sa aduca la zi preturile medicamentelor calculate la cursul euro.

Astfel, daca pana acum, pretul medicamentelor se calcula la un curs de 4,26 de lei pentru un euro, curs neactualizat din 2012, de luna viitoare, acest curs va ajunge la 4,42 pentru un euro, spun reprezentantii MS.

“Prin acest ordin, vrem (n.r. Ministerul Sanatatii) sa mentinem inghetarea preturilor la un curs de 4,26 de lei,iar ulterior, sa actualizam cursul la 4,42, asa cum este normal, vizavi de pretul la care s-a calculat bugetul”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, in cadrul unei dezbateri pe marginea Ordinului 245 din 16 martie 2012 pentru aprobarea preturilor la medicamentele cuprinse in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania.

Acesta a specificat fapul ca noul pret va fi calculat doar pentru medicamentele eliberate pe baza de retata, cele decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Odata cu introducerea acestei modificari la pretul medicamentelor, se vor face economii la bugetul de stat, vor putea fi introduse noi medicamente compensate si se va micsora valoarea taxei clawback.

„In urma actualizarii (n.r. pretului la cursul euro actual) si avand in vedere ca vom cobori la minimul european prevazut in cosul de 12 tari la care noi ne referentiem, din estimarile si din simularile pe care noi le-am facut, vom avea o economie la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in acel moment vom putea introduce alte terapii. Aceasta actualizare a preturilor inseamna o diminuare a consumului si in acelasi timp o diminuare a taxei clawback. Asta implica, in acelasi timp, fara a creste consumul, pentru detinatorii de APP o taxa mai mica de clawback si o economie pentru a introduce noile terapii”, a spus Mihaela Udrea, directorul Directiei Politice a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Reprezentantii autoritatilor spun ca vor sa introduca aceasta schimbare dupa data de 15 aprilie, ca urmare a calcularii bugetului pe 2015 destinat medicamentelor la un curs de 4,42 de lei pentru un euro.

Prezent la dezbatere, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania prof. Dumitru Lupuleasa a precizat ca inainte de aprobare a unui CaNaMed la pretul de 4,42 lei/ euro, trebuie reinnoit pretul medicamentelor in asa fel incat sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

„Vom avea aceleasi preturi calculate la rata de schimb de un euro la 4,26 lei. Dupa aceea, inteleg ca se vor calcula la o rata de schimb la care a fost constituit bugetul, adica la 4,42 de lei pe euro, insa trebuie facute toate ajustarile conform reglementarilor, adica cu referentiere la cele mai mici 12 preturi din Europa. Asteptam sa apara pe site-ul MS toate preturile respective”, a spus prof. Lupuleasa.

Acesta a mai expicat ca procedura este una complicata: „Procedura este intr-adevar complicata. Daca calculele sunt facute de catre Minister in timp util si afisate, ar putea sa intre in vigoare, dar s-ar putea sa fie totusi mai tarziu decat 15 aprilie”.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a tinut sa explice ca nu exista precizari depre legalitatea unui CaNaMed intermediar.

„In mod normal, catalogul national de medicamente are o valabilitate de un trimestru si el este reinnoibil, trimestru de trimestru. Nu exista precizari daca un catalog apare la mijlocul unui trimestru, cum va intra in vigoare si care sunt procedurile de urmat”, a spus Dan Zaharescu.

Ce vor face pacientii

Conform reprezentantilor autoritatilor, medicamentele compensat vor putea fi comercializate, pana la 30 iunie, in aceleasi conditii ca si pana acum, la acelasi pret.

Ce vor face farmaciile

Dupa introducerea noilor preturi in conformitate cu alte 12 tari din UE si dupa modificarea pretului din CaNaMed, de la 4,26 lei, la 4,42 lei, farmaciile vor resimti negativ costurile medicamentelor.

„Farmaciile vor fi afectate in sesnul in care se poate face o recalculare a preturilor cu procente foarte mici, in jos. Toata pierderea respectiva va fi suportata de catre farmacie, pentru ca numai in momentul reaprovizionarii se face reechilibrarea balantei intre distribuitori si farmacie. In mod obisnuit, cand au mai fost perioade de genul acesta, de modificare a pretului in sensul scaderii, se dadea o perioada de gratie in care sa se epuizeze ce era deja in aprovizionare si platit de catre farmacie, astfel incat pierderea sa nu fie totala a farmaciei si dupa treizeci de zile sau patruzeci si cinci de zile se intra pe preturile noi. Acum, nu s-a facut precizarea, deci noi suntem pregatiti de pierdere totala”, a mai spus presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/schimba-pretul-medicamentelor-compensate--arata-noul-canamed_6626/

lauff lautf laurf