Imprimare

CNAS: Nereguli in farmacii, in urma controalelor de la sfarsitul lui 2014

Controalele facute la aproape 60% dintre farmacii, la sfarsitul lui 2014, au scos la iveala mai multe nereguli, printre care lipsa unor medicamentele compensate si gratuite, dar si produse neaduse la timp, desi potrivit contractului cu CNAS sunt obligate sa le asigure, scrie Mediafax.

Verificarile au fost facute la furnizorii de medicamente aflati in relatii contractuale cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate, in perioada 6-28 noiembrie 2014, de catre echipele mixte de control, in baza unui ordin comun al ministrului Sanatatii si presedintelui CNAS.

Echipele de control au facut verificari la 5.212 farmacii, puncte de lucru si oficii locale de distributie, reprezentand 57 la suta din totalul acestora, fiind gasite mai multe nereguli, pentru care s-a propus diminuarea cu cinci la suta, respectiv 10 la suta a valorilor de contract pentru acesti furnizori, in cuantum total de 116.401 lei.

Dintre farmaciile controlate, 1.045, 20%, au incalcat obligatia contractuala de a se aproviziona continuu cu medicamentele din lista de compensate si gratuite, cu prioritate cu medicamentele al caror pret pe unitatea terapeutica este mai mic sau egal cu cel de referinta.

De asemenea, 544 de farmacii, 10%, nu au respectat obligatia contractuala de a asigura cu prioritate acoperirea cererii de produse la preturile cele mai mici din lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor si de a se aproviziona, in maximum 24 de ore, cu medicamente pentru bolile acute si subacute si in 48 de ore pentru bolile cronice, daca acestea nu exista in unitate la momentul solicitarii. In astfel de cazuri, solicitarea de catre asigurat se face in scris, iar farmacia trebuie sa faca dovada demersurilor efectuate in acest sens.

Alte 283 de farmacii, 5%, nu au respectat prevederile privind obligatia furnizorilor de a-si stabili programul de functionare, pe care sa il afiseze la loc vizibil in farmacie. Alte nereguli gasite la acestea au fost: nerespectarea obligatiei de a participa la sistemul organizat pentru asigurarea continuitatii privind furnizarea medicamentelor, cu si fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu, in zilele de sambata, duminica si de sarbatori legale, precum si pe timpul noptii; afisarea la loc vizibil a listei farmaciilor care asigura continuitatea furnizarii de medicamente, publicata pe pagina web a Casei de Asigurari de Sanatate.

De asemenea, 226 de farmacii, 4%, au incalcat obligatia de a pastra in unitate, la loc vizibil, condica de sugestii si reclamatii. Condica trebuie sa fie numerotata de farmacie si stampilata de Casa de Asigurari de Sanatate cu care furnizorul se afla in relatie contractuala.

In urma controalelor, la 134 de farmacii, 3%, au fost constatate incalcari ale obligatiei privind prezenta unui farmacist in unitate si la oficiile locale de distributie pe toata durata programului de lucru declarat si prevazut in contractul incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Echipele mixte au mai constatat, la 347 de farmacii, 7%, incalcari ale obligatiei contractuale de a elibera medicamentele din sublistele A, B si C - sectiunile C1 si C3, ale caror preturi pe unitatea terapeutica sunt mai mici sau egale cu pretul de referinta, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala sau la cererea asiguratului.

In cazul in care medicamentele eliberate au pret pe unitatea terapeutica mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului sau persoanei care ridica medicamentele pe prescriptie - componenta eliberare.

Daca medicamentele eliberate au pretul de vanzare cu amanuntul mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului sau persoanei care ridica medicamentele pe prescriptie - componenta eliberare.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cnas-nereguli-farmacii--urma-controalelor-sfarsitul-2014_6628/

lauff lautf laurf