Noi terapii impotriva bolilor infectioase ar putea fi introduse din aprilie
Mai multe tratamente inovative vor fi introduse pentru pacientii cu boli infectioase, printre care si hepatita C, HIV/SIDA, in urma aplicarii unui ordin de ministru care se afla in dezbatere publica pana pe 2 aprilie.
Modalitatea de calcul pentru terapiile ce se doresc a fi introduse – costul pe terapie - va insemna o economie la bugetul de stat, permitand mai multor pacienti sa fie tratati.
"O modificare a prezentului act normativ este introducerea pentru bolile infectioase, asta inseamna terapii noi. Toata lumea isi doreste ca si bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV/SIDA, bolile infectioase, hepatita, sa fie tratate cu tratamente inovative. Asta incercam sa facem prin criteriile pe care noi le-am modificat. (...) In functie de individualitatea organismului, toti suntem diferiti unul de celalalt, in functie de asta vom face analiza si vom constata care este, cum vom aplica o terapie pe niste costuri in asa fel incat sa fie in beneficiul pacientului", a declarat directorul Directiei farmaceutice si a dispozitivelor medicale din cadrul Ministerului Sanatatii, Mihaela Udrea, in cadrul unei dezbateri.
Potrivit acesteia, "din punct de vedere teoretic", din 2 aprilie, ordinul poate fi aplicabil si se vor putea incheia contractele cost-volum, ajungand astfel noile terapii la pacienti.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca in cazul in care negocierile dintre CNAS si producatorii de medicamente vor decurge bine, pacientii diagnosticati cu hepatita C vor putea beneficia de tratament fara interferon in jurul datei de 1 mai.
"Suntem intr-un proces avansat de discutii (...). Nu vreau sa dau un termen foarte clar, dar cu siguranta in urmatoarele saptamani cred ca va fi posibila semnarea primului acord cost-volum pe acest subiect. Speram sa il semnam in aprilie, nu depinde numai de noi. Ministerul Sanatatii a facut tot ceea ce tinea de minister si de Agentia Medicamentului. In momentul de fata sunt discutiile legate de acest aspect la CNAS si saptamana viitoare demareaza negocierile. Asta inseamna ca e posibila o intelegere pe subiectul interferon free cat de curand, noi va spuneam ca in jurul Pastelui ne asteptam la decizii pozitive in acest sens, deci, pana in jur de 1 mai putem sa comunicam", afirma Banicioiu.