Imprimare

Preturile noi ale medicamentelor inovative, publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii a publicat un Catalogul National al Medicamentelor (CANAMED) preliminar, cu preturile la medicamentele inovative, care va intra in vigoare de la 1 mai.

Noul CANAMED poate fi accesat aici.

Pretul medicamentelor generice va fi afisat la o data ulterioara, in functie de pretul medicamentelor inovative.

Preturile s-au calculate conform Ordinului Ministerului Sanatatii 75/2009. Astfel, producatorii au fost obligati sa isi reactualizeze pretul medicamentelor, asa incat acesta sa fie mai mic sau egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania si Ungaria.

Prin ieftinirea acestor medicamente, reprezentantii Ministerului Sanatatii doresc realizarea unei economii care sa permita introducerea de noi terapii pentru pacientii romani si miscorarea valorii taxei clawback.

„Avand in vedere ca vom cobori la minimul european prevazut in cosul de 12 tari la care noi ne referentiem, din estimarile si din simularile pe care noi le-am facut, vom avea o economie la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in acel moment vom putea introduce alte terapii. Aceasta actualizare a preturilor inseamna o diminuare a consumului si in acelasi timp o diminuare a taxei clawback. Asta implica, in acelasi timp, fara a creste consumul, pentru detinatorii de APP o taxa mai mica de clawback si o economie pentru a introduce noile terapii”, declara Mihaela Udrea, directorul Directiei Politice a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Ce vor face pacientii

Conform reprezentantilor autoritatilor, medicamentele compensate vor putea fi comercializate, pana la 30 iunie, in aceleasi conditii ca si pana acum, la acelasi pret.

Ce vor face farmaciile

Dupa introducerea noilor preturi in conformitate cu alte 12 tari din UE si dupa modificarea pretului din CANAMED, de la 4,26 lei, la 4,42 lei, farmaciile vor resimti negativ costurile medicamentelor.

„Farmaciile vor fi afectate in sensul in care se poate face o recalculare a preturilor cu procente foarte mici, in jos. Toata pierderea respectiva va fi suportata de catre farmacie, pentru ca numai in momentul reaprovizionarii se face reechilibrarea balantei intre distribuitori si farmacie. In mod obisnuit, cand au mai fost perioade de genul acesta, de modificare a pretului in sensul scaderii, se dadea o perioada de gratie in care sa se epuizeze ce era deja in aprovizionare si platit de catre farmacie, astfel incat pierderea sa nu fie totala a farmaciei si dupa treizeci de zile sau patruzeci si cinci de zile se intra pe preturile noi. Acum, nu s-a facut precizarea, deci noi suntem pregatiti de pierdere totala”, declara presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. Dumitru Lupuleasa.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/preturile-medicamentelor-inovative--publicate-site-ul-ministerului-sanatatii_6636/

lauff lautf laurf