Imprimare

Ordonanta privind tratamentul impotriva hepatitei C, aprobata de Guvern

Guvernul va aproba miercuri o singura ordonanta de urgenta - un act normativ ai carei beneficiari urmeaza sa fie bolnavii de hepatita C, a declarat premierul Victor Ponta, scrie Agerpres.

"Avem o singura ordonanta (ordonanta de urgenta — n.r.) astazi pe ordinea de zi, de la Ministerul Sanatatii. Domnule ministru (al Sanatatii — n.r.), nu vreti sa spuneti de ce m-ati convins sa dau ordonanta, pentru ca sunt foarte greu de convins in ultimul timp si vreau proiecte de legi. Totusi dumneavoastra ati insistat, inteleg pentru ca e vorba de cateva sute de mii de oameni, nu?", i-a spus premierul ministrului Sanatatii in cadrul sedintei de Guvern.

Nicolae Banicioiu a precizat ca proiectul de act normativ reglementeaza "o chestiune care ne va aduce mai aproape de tratamentul pentru hepatita C si ciroza, care ar putea intra in urmatoarele doua saptamani in Romania".

Intrebat de premier cati beneficiari vizeaza actul normativ pentru a fi clar de ce Guvernul da o ordonanta de urgenta, Banicioiu a spus: "Din pacate s-a ajuns la un numar record de purtatori de virus C".

"Sunt 650.000 astazi in Romania. Nu toti fac boala, dar toti trebuie sa stie ca in momentul in care dezvolta boala, undeva 16.000 au astazi, estimativ, boala dezvoltata trebuie sa aiba un tratament cu efect terapeutic foarte mare, nu ca pana acum. Deci, efectul terapeutic al noului tratament se duce undeva spre peste 90%, fata de cel care este acum", a declarat ministrul Sanatatii.

Banicioiu a spus ca, dupa finalizarea procesului de negociere cu companiile, saptamana viitoare, se va ajunge ca, dupa opt ani de zile, tratamentul pentru hepatita C sa fie upgradat.

"Din toate masurile pe care le avem astazi si toate stirile, sincer, eu cred ca asta este cea mai importanta. (...) Sunt 16.000 de oameni care nu au nicio sansa daca nu fac tratamentul", a declarat premierul Victor Ponta.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ordonanta-privind-tratamentul-impotriva-hepatitei-c--aprobata-guvern_6656/

lauff lautf laurf