Imprimare

CNAS: 51 de molecule, incluse conditionat in lista de compensate

Agentia Nationala a Medicamentului (ANMDM) a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere conditionata in lista de medicamente compensate si gratuite, dintre care si molecule pentru tratamentul fara interferon al hepatitelor virale, cronice si ciroze hepatice tip C, se arata intr-un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Criteriile de includere a pacientilor in tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS, in trasparenta decizionala. Conform acestor criterii, intr-o prima etapa, vor beneficia de tratament pacientii aflati intr-un stadiu avansat de fibroza precum si pacienti aflati in stadiu F4 si care nu au raspuns la tratamentele anterioare.

Comisia de negociere a contractelor cost-volum si cost–volum-rezultat, constituita din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ANMDM si CNAS, care are ca principal scop verificarea intocmirii criteriilor de prioritizare, se intruneste lunar pentru a analiza cererile Detinatorilor de Autorizatii de Punere pe Piata in vederea incheierii contractelor cost-volum/ cost-volum-rezultat.

Comisia de experti pentru afectiuni hepatice si regulamentul de functionare al acestei comisii au fost aprobate prin Ordin presedinte CNAS nr.280/2015 si publicat in Monitorul Oficial in data de 27 mai 2015. Au fost stabilite contactele premergatoare negocierilor cu producatorii de medicamente.

Incheierea contractelor cost-volum si cost-volum-rezultat au ca scop includerea in tratament a unui numar cat mai mare de pacienti. Au fost identificate sursele de finantare si la finalul lunii mai, cel tarziu inceputul lunii iunie, vor fi incheiate primele astfel de contracte.

“Aceste contracte sunt absolut necesare pentru a ne asigura ca includem in tratament un numar cat mai mare de pacienti. Urmarim ca raspunsul la tratament sa fie cat mai eficient, iar contractul cost-volum – rezultat va face posibila decontarea din fond doar a acelor tratamente care dau rezultate”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Tratamentele inovatoare pentru afectiunile hepatice tip C au fost introduse de sistemele de sanatate din Europa recent, un exemplu in acest sens fiind Franta, unde, in luna noiembrie 2014, a fost introdus tratamentul cu interferon free.

Romania se numara printre primele tari est-europene care introduc tratamentele de ultima generatie pentru hepatica C.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cnas-51-molecule--incluse-conditionat-lista-compensate_6653/

lauff lautf laurf