Imprimare

CNAS: Numarul serviciilor medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate, in crestere

Numarul serviciilor medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate este in crestere, marti fiind validate 226.339 de servicii fata de ziua anterioara cand au fost validate pe baza cardului 87.914 servicii medicale, a precizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) printr-un comunicat de presa.

CNAS arata ca numarul cardurilor activate in sistem s-a dublat de la o zi la alta. Astfel, daca luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marti au fost activate 248.777 carduri.

"Ieri s-a inregistrat si o crestere majora a numarului de servicii medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate, la nivel national. Luni, 87.914 servicii au fost validate cu cardul de sanatate si 136.556 servicii acordate fara card. Marti, 226.339 de servicii au fost validate cu cardul de sanatate si 183.489 servicii acordate fara card", arata CNAS.

In Bucuresti, de asemenea, numarul serviciilor validate cu cardul depaseste cu mult numarul de servicii acordate fara card de sanatate. Astfel, au fost validate cu cardul 28.656 de servicii medicale dintre care 15.308 acordate in cabinetele medicilor de familie. Au fost acordate fara cardul de sanatate 16.349 de servicii, dintre care 9.557 la cabinetele medicilor de familie.

"Cifrele de ieri atesta faptul ca unii medici au inteles importanta acestui sistem si il utilizeaza. Insa, avem semnale ca, in continuare, exista medici care refuza sa acorde servicii medicale asiguratilor care nu prezinta cardul de sanatate. Acest lucru nu trebuie sa mai continue si principala grija a medicilor trebuie sa fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine in cabinetul sau", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, in comunicatul citat.

CNAS ii sfatuieste pe furnizorii de servicii medicale care intampina probleme de functionalitate a cardului de sanatate sa apeleze la sistemul help desk pentru a remedia problemele in cel mai scurt timp.

"In situatia in care aceasta problema nu poate fi remediata rapid, medicul ii va acorda serviciul medical pacientului fara a-l valida cu cardul de sanatate. Aceste servicii vor fi decontate in sistem, asa cum prevede legislatia in vigoare. Sistemul cardului de sanatate este creat sa realizeze mult mai mult de 9.000 de accesari concomitente pe secunda. Insa, daca din acest numar de accesari o mare parte sunt realizate gresit, sistemul functioneaza mai lent", sustin reprezentantii CNAS.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cnas-numarul-serviciilor-medicale-farmaceutice-validate-cardul-sanatate--crestere_6651/

lauff lautf laurf