Imprimare

Cardul de sanatate, implementat de la 1 mai. Asiguratii pot primi servicii si in lipsa lui

Asiguratii care nu pot prezenta sau utiliza cardul de sanatate vor beneficia de servicii medicale si medicamente, din 1 mai, cand intra in vigoare cardul de sanatate, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este preocupata sa asigure accesul la servicii medicale pentru toate persoanele asigurate. In acest sens, au fost semnate doua acte normative, Ordinul Ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS nr.557/246/2015 si Ordinul presedintelui CNAS nr.248/2015, care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Conform acestor acte normative, asiguratii care nu pot prezenta sau utiliza cardul national de sanatate vor beneficia de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale incepand cu data de 1 mai", arata un comunicat al CNAS.

Cardul are rolul de a gestiona si transparentiza modul de utilizare a fondurilor din sistemul de sanatate, in beneficiul asiguratilor, subliniaza CNAS.

"Un sistem care se doreste performant presupune reguli si proceduri pe care toti cei care fac parte sau interactioneaza cu sistemul trebuie sa le respecte. Prin implementarea acestui proiect, vom obtine ca rezultat utilizarea fondului constituit din contributia asiguratilor doar pentru servicii reale de sanatate. Implementarea unui proiect la nivel national nu este un lucru usor de realizat. CNAS a asigurat conditiile legale si tehnice pentru derularea lui, pe care furnizorii de servicii medicale au obligatia legala sa le respecte", se mai spune in comunicat.

Potrivit CNAS, inca de la sfarsitul anului 2014 a recomandat asiguratilor care au intrat in posesia cardului de sanatate sa se prezinte cu el ori de cate ori solicita un serviciu medical, iar furnizorilor le-a recomandat sa inceapa sa utilizeze cardul de sanatate pentru a depista si a rezolva orice problema de functionare care apare.

"Facem apel la furnizorii de servicii medicale ca, in momentul in care exista probleme de functionare a cardului de sanatate, sa le semnaleze imediat la centrul de asistenta pentru remedierea lor in cel mai scurt timp. Cea mai frecventa problema identificata in functionarea cardului de sanatate a aparut la furnizorii de servicii medicale care utilizeaza alt soft decat cel pus la dispozitie in mod gratuit de CNAS", a mai spus conducerea CNAS in comunicat.

CNAS precizeaza ca activarea si validarea serviciilor medicale acordate pacientilor sunt obligatorii pentru toti furnizorii aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari.

"In aceasta perioada, prin eforturile comune ale caselor de asigurari si al furnizorilor de servicii medicale, trebuie sa ne asiguram ca nu creem disconfort asiguratilor care apeleaza la servicii medicale in perioada de inceput a utilizarii sanatate", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cardul-sanatate--implementat-1-mai--asiguratii-pot-primi-servicii-lipsa_6648/

lauff lautf laurf