Imprimare

In curand vor fi introduse 45 de molecule noi pe baza contractelor cost-volum

Prin contractele cost-volum, Ministerul Sanatatii va introduce, din mai sau iunie, 45 de molecule pentru care s-au emis decizii si alte 68, in contestatii, ce vizeaza afectiuni oncologice, diabet sau boli infectioase, a spus secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS), Alin Tucmeanu.

Aceste medicamente introduse vor aduce o economie la bugetul de stat de 200-300 de milioane de lei.

"Pentru 45 de molecule sunt deja emise decizii si alte 68 de molecule in contestatii. Vor intra mai mult de 45 de molecule pentru ca in doua saptamani se vor rezolva contestatiile. Moleculele vor fi pentru afectiunile cronice, pacientii cu afectiuni oncologice, diabet, boli infectioase. (...) Economia care se va face prin actualizarea preturilor la medicamente este in jur de 200-300 de milioane de lei.(...) Speram ca dupa 15 mai sa avem toate calculele pentru preturi. Medicamentele care vor intra pe lista de compensate si gratuite conditionat prin contractele cost-volum vor ajunge in a doua jumatate a lunii mai sau maxim 1 iunie. Este un proces destul de greu, destul de lent, este o actualizare reala a preturilor in acest moment", a explicat secretarul de stat in cadrul unei dezbateri la MS.

Pe de alta parte, directorul executiv al Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a explicat ca inca "nu este clar de unde provin fondurile" pentru aceste 45 de medicamente.

"Nu este foarte clar care sunt fondurile care vor fi alocate pentru aceste 45 de medicamente. Este nevoie de foarte multa transparenta, claritate si predictibilitate ori ce se intampla in acest moment ne face sa ne punem foarte multe semne de intrebare", a explicat directorul ARPIM.

De asemenea, nu au fost clarificate criteriile pe baza carora vor fi selectati pacientii eligibili la tratamentul cu noile molecule.

"Sunt foarte multe lucruri care trebuie clarificate, daca se vor clarifica in urmatoarele 10 zile, la jumatatea lunii mai, ar putea sa fie fezabile. Vorbim de numarul de pacienti eligibili pe fiecare arie terapeutica, vorbim de criterii de selectare a acestor 45 de medicamente. Medicamentele le avem, pot fi puse la dispozitia pacientului problema care se pune este sa avem cadrul de reglementare finalizat, sa stim care sunt fondurile pe care ne bazam, care este lista de prioritati. In clipa in care ti se cere sa dai un discount care este cuprins intre 75-95% pentru ca sa iei un anumit numar de pacienti semnificativi din numarul de pacienti eligibili, nu vad de unde mai raman bani pentru ca sa poti sa platesti si investigatiile. Am propus ca investigatiile care sunt necesare pentru stabilirea eficacitatii medicamentului sau pentru probarea rezultatelor medicamentelor sa fie incluse in pachetele de servicii care sunt acoperite de catre CNAS", a spsutinut directorul executiv al ARPIM.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a adaugata ca detinatorul de autorizatie de punere pe piata va deconta investigatiile necesare pentru stabilirea eficacitatii medicamentului. Casa va plati doar pentru pacientii la care medicatia a fost eficienta.

"Detinatorul de autorizatie de punere pe piata va deconta investigatia. Este obligatia producatorului de a achita contravaloarea investigatiilor. O molecula care intra conditionat pe lista, deci care face obiectul contractului cost-volum, va avea clar un numar de pacienti si va avea un cost. Vom trata acei pacienti, vom verifica sa vedem daca molecula are rezultatele din studiile clinice si vom deconta la pacientii vindecati. (...) Daca nu obtinem niciun rezultat atunci nu se vor deconta. Vor exista conditii care obliga si pacientii. Nu se poate sa avem doar noi obligatii si cealalta parte nu. Este in interesul pacientului sa isi ia tratamentul asa cum este recomandat de catre terapeut. Recomandarile medicului sunt in functie de conditiile din studiile clinice", a explicat presedintele CNAS.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/curand-introduse-45-molecule-baza-contractelor-cost-volum_6647/

lauff lautf laurf