Imprimare

Pfizer lanseaza o competitie pentru granturi in domeniul bolilor cardiovasculare

Compania Pfizer anunta lansarea unui program de acordare de granturi pe care aceasta il va finanta cu scopul de a sprijini proiectele de cercetare a rolului pe care proprotein-convertaza subtilizina/kexina de tip 9 (PCSK9) il are in sanatatea umana, mai cu seama in cazul bolilor cardiovasculare.

Cercetatorii romani care doresc sa participe la aceasta competitie se pot inscrie pana la data de 28 mai 2015.

Competitia PCSK9 este o extensie a programului Avansarea Stiintei prin Schimbul de informatii dintre Cercetatori (ASPIRE) in domeniul bolilor cardiovasculare, si face parte din angajamentul continuu al companiei Pfizer de a transpune descoperirile stiintifice in tratamente inovatoare pentru pacientii care sufera de boli cardiovasculare.

Conform reprezentatilor companiei, vor fi finantate mai multe proiecte cu 100 de mii de dolari pentru fiecare dintre aceastea.

In prezent, Pfizer studiaza bococizumab, un inhibitor de PCSK9 experimental, intr-un program de studii clinice aflat in faza 3, cunoscut drept SPIRE (Studii asupra inhibarii genei PCSK9 si reducerea evenimentelor vasculare); programul urmareste potentialul inhibitorului de a scadea nivelul colesterolului LDL (lipoproteinele cu densitate mica) si de a imbunatati rezultatele cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare, care reprezinta principala cauza de deces in lume, raman o problema de sanatate publica la nivel global, in ciuda numeroaselor progrese realizate in tratamentul acestora.

Beneficiarii granturilor vor fi alesi printr-un proces competitiv de selectare a cererilor, supravegheat de catre un Comitet Independent de Revizuire compus din experti la nivel mondial. Comitetul va fi prezidat de prof. John Chapman, director emerit al Unitatii de Cercetare a Dislipidemiei si Aterosclerozei din cadrul Institutului National de Sanatate si Cercetare in Medicina.

La nivel local, Pfizer Romania incurajeaza implicarea cercetatorilor romani competitia pentru granturi PCSK9, ca pas important in dezvoltarea inovatiei locale in medicina. Sunt incurajati cercetatorii – in special cei incepatori, la nivel de asistent dniversitar sau echivalent – sa depuna cereri pentru cercetare inovatoare in mai multe domenii.

Reperele privind domeniile de interes pentru cercetare includ:

- Fiziopatologia dislipidemiei asociata sau nu cu diabetul zaharat si bolile vasculare aterosclerotice;
- Particulele lipoproteinelor, receptorii celulari ai lipoproteinelor si homeostazia lipidelor;
- Rolul genei PCSK9 in metabolismul lipoproteinei (a);
- Biologie vasculara;
- Fiziopatologia bolilor cardiovasculare, altele decat ateroscleroza;
- Efectele non-lipidelor / lipoproteinelor genei PCSK9;
- PCSK9 si sistemul imunitar;
- PCSK9 si bolile infectioase;
- Identificarea nevoilor nerezolvate si/sau a riscului rezidual la pacientii cu risc crescut secundar/primar de prevenire, care pot fi abordate cu ajutorul inhibitorilor PCSK9.

Proiectele de cercetare eligibile pentru acest program includ: cercetare stiintifica si rezultate clinice de baza/pre-clinice/cercetare epidemiologica pentru a intelege nevoile nerezolvate si/sau riscul rezidual la pacientii cu risc crescut secundar/primar de prevenire, care pot fi abordate cu ajutorul inhibitorilor PCSK9.
Pentru mai multe informatii despre programul competitiv de acordare de granturi ASPIRE in domeniul bolilor cardiovasculare, precum si detalii referitoare la domeniile eligibile de cercetare, va rugam sa vizitati site-ul web www.aspireresearch.org. Perioada de depunere a cererilor incepe la data de 1 aprilie 2015 si se incheie la data de 28 mai 2015.

Mai multe informatii despre ASPIRE sunt disponibile AICI.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/pfizer-lanseaza-competitie-granturi-domeniul-bolilor-cardiovasculare_6646/

lauff lautf laurf