Imprimare

Studiu: Medicamentele anticolesterol scad riscul de AVC

Oamenii de stiinta francezi au descoperit ca statinele – medicamente anticolesterol - reduc riscul accidentului vascular cerebral (AVC) cu pana la o treime, pentru persoanele de varsta a treia, scrie DailyMail.co.uk.

Milioane de pensionari ar trebui sa ia statine in mod curent pentru o viata mai lunga, mai sanatoasa, spun specialistii. Un studiu nou arata ca medicamentele anticolesterol reduc riscul AVC cu o treime la populatia de peste 70 de ani. Cercetatorii spun ca medicamentele ar trebui luate chiar daca persoanele din grupa de varsta sus-mentionata nu au suferit un AVC in trecut sau au probleme cardiace.

Studiul, publicat in British Medical Journal, arata ca statinele ar trebui luate in mod curent de catre persoanele de varsta a treia, prevenind bolile si dizabilitatile pe termen lung si salvand vieti.

Cercetatorii au studiat in jur de 7500 de femei si barbati, cu varsta medie de 74 de ani, care locuiau in trei orase ale Frantei – Bordeaux, Dijon si Montpellier, pentru o perioada de noua ani. In acest timp, peste doua mii de participanti la studiu au luat statine sau medicamente anticolesterol asemanatoare – precum fibratiile.

In aceasta perioada, 732 de pacienti au suferit infarct sau AVC. Din acest grup, 205 persoane au murit. Cercetatorii de la universitatile din Montpelier si Bordeaux au ajuns la concluzia ca statinele pot reduce riscului AVC cu 30%. In urma studiului, nu au existat evidente conform carora statinele au prevenit si infarctul miocardic.

Cu toate acestea, unii doctori si academicieni se arata ingrijorati de rezultatele acestei cercetari pentru ca acestea ar putea avea efecte secundare asupra pacientilor, prin imbolnavirea de diabet de tip doi sau de dureri musculare. Beneficiile si riscurile statinelor nu erau, pana acum, cunoscute, acestea nefiind incluse, in mod normal, in studiile clinice, mai scrie DailyMail.com.uk.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/studiu-medicamentele-anticolesterol-scad-riscul-avc_6658/

lauff lautf laurf