Imprimare

Actor farma: Posibilitatile financiare ale producatorilor de generice, reduse din cauza taxei clawback

Prin introducerea taxei clawback, care a ajuns la 25% din pretul medicamentelor, si prin re-referentierea genericelor la inovative, au fost reduse „posibilitatile financiare” ale firmelor romanesti de medicamente generice, a explicat dr. Coriolan Pop, reprezentant al unei firme de generice.

“Din momentul in care s-a introdus taxa clawback, posibilitatile financiare ale unor firme de medicamente s-au redus, si mai ales a firmelor de productie generica, or Romania are numai productie generica, nu are productie inovativa. Preturile, prin referinta si re-referinta la pretul inovativ, au scazut enorm de mult la medicamentele generice. Un medicament cardiovascular, care in urma cu sapte ani era 18 lei o cutie, acum a ajuns la 7 lei, cutia. Reducerea treptata a acestor preturi nu acopera nici macar preturile productiei. Daca ne gandim la un mic calcul, la acest produs, el devine nerentabil pe piata. Se pierde -30% din pretul medicamentului. (...)Daca ne raportam ca pretul medicamentului generic, se face la 35% din inovativ, sigur ca ne influenteaza enorm de mult, de aceea re-referentierea de fiecare data a reducerii pretului inovativ inseamna treptat, in cascada, coborarea pretului medicamentului generic”, a spus dr. Coriolan Pop.

Pe de alta parte, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat ca taxa clawback va scadea proportional cu scaderea preturilor la medicamente.

"Odata cu scaderea preturilor cu siguranta taxa clawback va scadea si va scadea proportional cu scaderea preturilor. Probabil ca va ajunge undeva pe la 5%, nu cred ca mai mult. Vom vedea. Atat timp cat preturile scad, scade si taxa clawback. (...) Speram ca lucrurile sa fie asa cum le previzionam noi", a afirmat Ciurchea.

Conform dr. Coriolan Pop, medicamentele care se afla „in pericol” de retragere din productie vizeaza cateva arii terapeutice, precum: cardiovasculara, anti-reumatica, anti-alergica sau digestiva.

Coriolan Pop a mai adaugat ca medicamentele generice se afla intr-o situatie dificila din cauza faptului ca sunt prescrise intr-un procent de 20%, foarte mic, comparativ cu tarile Europei sau ale lumii, unde genericele se prescriu in propportie de 30-40%.

Actorii farma s-au intalnit in cadrul celei de-a sasea editie a Forumului Industriei Farmaceutice, care are loc astazi, 26 mai, la Bucuresti.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/actor-farma-posibilitatile-financiare-producatorilor-generice--reduse-cauza-taxei-clawback_6660/

lauff lautf laurf