Imprimare

Pana pe 15 iunie, piata farma ar putea avea doua cataloage cu preturile medicamentelor

Pana pe data de 15 iunie, s-ar putea finaliza procesul de publicare a doua cataloage de preturi de medicamente - Catalogul National al Medicamentelo (CaNaMED) si Catalogul National Public al Medicamentelor.

"Omul va cumpara tot la pretul mic din farmacie. Unitatile care nu sunt in relatie cu CNAS trebuie sa gaseasca modalitatea si posibilitatea sa deconteze tot la pretul cel mai mic pentru pacient, iar pacientul sa poata sa cumpere tot la pretul cel mai mic. Nu vor fi diferente de preturi. Pacientul va cumpara la pretul cel mai mic. Pacientul va resimti ieftinirea respectiva. Unele firme nu au depus documentatia pentru preturi. Astazi mai pot sa isi depuna documentatia. Daca nu o fac, avem inlocuitori pentru aceste medicamente. Speram ca, pe 15 iunie, in functie de contestatiile depuse de firme, sa putem sa avem ambele cataloage. Sunt in jur de 80 de contestatii. Nu vor exista preturi la medicamente mai mari decat cele din CANAMED actual, vor exista preturi mai mici", a sustinut secretarul de stat, in urma unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sanatatii.

Potrivit directorului in cadrul MS, Mihaela Udrea, vor exista Catalogul National Public al Medicamentelor care cuprinde medicamente ce se vor comercializa in unitatile farmaceutice ce nu sunt in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si CaNaMED care va cuprinse pretul reactualizat al medicamentelor, pretul mai mic care va intra in vigoare in cel mai scurt timp si pentru care casele de asigurari de sanatate vor stabili preturile de rambursare
, scrie Agerpres.

"Catalogul denumit in continuare CaNaMED va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, vom vedea cand, pentru ca exista niste contestatii. Acesta cuprinde pretul reactualizat al medicamentelor, va fi pretul mai mic, care va intra in vigoare in cel mai scurt timp si la care casele de asigurari de sanatate vor stabili preturile de rambursare, respectiv pretul de referinta pe listele A, B, C1, C3 si pret de decontare pe lista C2. Pe teritoriul Romaniei se pot comercializa medicamente la pretul din Catalogul National Public pentru farmaciile care nu sunt in relatie contractuala cu casa de asigurari. Toate celelalte unitati, ca sunt medicale sau farmaceutice, vor comercializa la pretul din CaNaMED care va fi aprobat prin ordin de ministru", a explicat Udrea.

Ea a precizat ca vor fi medicamente care vor avea pretul scazut in unele cazuri cu 20-30%, fapt care va conduce si la scaderea taxei clawback. "Sunt produse la care s-au diminuat preturile cu 30% sau 20%, dar o medie de minim 10%, care va duce si la o scadere a taxei clawback ce va duce la economii in sistem", a aratat directorul din Ministerul Sanatatii.

Producatorii de medicamente se arata ingrijorati

Pe de alta parte, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, a afirmat ca producatorii de medicamente sunt ingrijorati in conditiile in care Ministerul Sanatatii propune "o modificare radicala" a metodologiei de calcul al preturilor.

El a sustinut ca noile preturi la medicamente vor favoriza exporturile paralele.
"Inca nu stim ce impact vor avea noile preturi ale medicamentelor. Noi am atras atentia autoritatilor ca noile preturi ale medicamentelor vor favoriza exporturile paralele. Produsele risca sa nu mai fie disponibile pe piata romaneasca. Ar fi fost mult mai prudent si mai intelept sa vedem mai intai cum se aplica actualul ordin si apoi sa trecem la o noua metodologie de preturi", a afirmat Zaharescu.

Potrivit acestuia, practic, Catalogul National al Medicamentelor ar fi catalogul care ar trebui folosit la referentierea internationala pentru calculul pretului medicamentelor in alte tari unde Romania este tara de referinta.

"Din pacate, este foarte greu de crezut ca autoritatile altor tari vor tine cont de asemenea catalog, stiind ca exista un al doilea catalog in spate care, practic, pune preturile cele mai mici din UE la dispozitia altor autoritati. Daca exista probleme de distributie si aprovizionare — in general sunt probleme destul de mari, pacientii au simtit deja pe pielea lor faptul ca nu se gasesc toate medicamentele de care au nevoie, situatia risca sa se inrautateasca. La modul general sunt probleme, nu exista un produs sau altul in special. Situatia este aceasta in farmacii, spitalele inca se descurca", a sustinut Zaharescu.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/pana-15-iunie--piata-farma-putea-doua-cataloage-preturile-medicamentelor_6664/

lauff lautf laurf