Imprimare

Studiu romanesc: Tratamentul cu factori neurotrofici, efecte benefice asupra creierului

Tratamentul cu factori neurotrofici, la pacientii cu traumatisme cranio-cerebrale, are efecte pozitive, se arata in cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu, in acest domeniu, realizat in Romania.

Studiul va fi facut cunoscut specialistilor in cadrul programului RoNeuro Brain Days, ce se va desfasura in perioada 1-4 iunie, la Cluj-Napoca.

Conform acestor date, tratamentul imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientilor. La acest amplu studiu, coordonat de prof. Dafin Muresanu, au participat 25 de neurochirurgi si neurologi de top, in cea mai mare parte din Romania care au tratat si monitorizat pe o perioada de 5 ani, un total de 7.769 de pacienti in 10 departamente de neurochirurgie din Romania.

„Acest studiu a fost o reala provocare pentru neurologie in general si neurochirurgie in special, iar rezultatele obtinute ne arata o evidenta imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor care sufera leziuni traumatice ale creierului, produse in mare parte de accidentele rutiere, daca noul tratament este aplicat in primele 48 de ore de la producerea accidentului”, a explicat prof. dr. Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa. Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri sunt ocupate de boalile Alzheimer si Parkinson.

“Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vascular cerebrale. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile neurocognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice”, a completat prof. dr. Dafin Muresanu.

In perioada 1-4 iunie, are loc evenimentul stiintific si educational medical RoNeuro Brain Days, la Cluj-Napoca, in cadrul caruia se desfasoara cea de-a cincea editie a Cursului European de Neuroreabilitare.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/studiu-romanesc-tratamentul-factori-neurotrofici--efecte-benefice-creierului_6663/

lauff lautf laurf